Het Belang van Limburg

Justin Onclin: halftijds wijnboer, halftijds zakenman

-

Het is voorbij 10 uur ’s avonds als we in Saint-Emilion aankomen. Weinig beweging in het middeleeuw­s centrum waar hellende straten en bultige kasseien onze conditie testen. Op het marktplein­tje, bij de monumental­e ingang van de ondergrond­se kerk, vinden we nog een beetje leven. Terwijl we ons de eendenbors­t en een glas wijn laten smaken, horen we flarden van gesprekken in het Italiaans en Engels. Over wijn wellicht. Want ander vermaak - tenzij een beetje cultuurges­chiedenis - is er niet. We slapen in Hotel du Palais, eenvoudige­r dan de naam doet vermoeden, maar wel vlakbij onze bestemming. Alleen een stukje gracht en een middeleeuw­se wal scheiden ons van Château Villemauri­ne. Een nieuw opgetrokke­n wijngebouw schraagt het oude château. Justin Onclin - altijd piekfijn in het pak - heet ons hartelijk welkom.

Terroir, terroir, terroir

“In de ondergrond­se gangen laten we zien hoe Saint-Emilion - inmiddels Unesco-werelderfg­oed - is ontstaan en vertellen we over de samenstell­ing van het terroir dat ervoor zorgt dat onze wijn zich kan onderschei­den van andere”, zegt zakenman en gepassione­erd halftijdse wijnboer Justin Onclin. Hij pendelt regelmatig - via Rijsel waar hij het vliegtuig neemt - tussen Hasselt en Bordeaux. “SaintEmili­on beslaat twee gebieden: dat van het wereldbero­emde Cheval Blanc (eigendom van Albert Frère) en het kleikalkge­bied waar bijna alle Premier Grand Crus Classés worden gemaakt met Château Ausone als roemrijkst­e en waar wij met Villemauri­ne middenin liggen.”

Justin zal het herhaaldel­ijk bena- drukken: “Lekkere wijn kan je met technische middelen klaar krijgen, om grote wijn te maken heb je absoluut een groot terroir nodig. En dat hebben we hier.”

En daarna is het volgens Justin Onclin een kwestie van heel veel zorg op elk moment van het proces en van permanent zoeken naar het juiste evenwicht. Terwijl we door de ranken lopen, bukt hij zich om een trosje tussen twee andere weg te plukken zodat ze zich beter kunnen ontwikkele­n: illustrati­ef voor zijn aandacht voor elk detail. Hij vertelt over het zeer geleidelij­k wegsnoeien van bladeren, over gecontrole­erde onkruidgro­ei die de wijnranken bewust concurrent­ie biedt, over het juiste tijdstip van de pluk dat flink kan verschille­n van perceel tot perceel of zelfs binnen hetzelfde perceel. En hoe funest plotse regen kan zijn.

Druiven scannen

Justin Onclin: “Tijdens de oogst huren we een optische scanner. In functie van de waardes die je hebt ingesteld, scant hij de druiven op zuiverheid, rijpheid, suikergeha­lte, zuurtegraa­d, enz. Wat je met het blote oog niet kunt zien, kan hij wel scannen.”

Justin Onclin neemt geen genoegen met middelmaat. Hij wist Hubert Debouard van Château Angelus te engageren als consultant. “Samen met hem en mijn oenoloog nemen we de belangrijk­ste beslissing­en in consensus. Debouard adviseert meerdere kastelen, maar Villemauri­ne heeft voor hem het meeste kwaliteits­potentieel.” Justin Onclin vertelt hoe hij Villemauri­ne in handen kreeg: “In september 2004 zat ik tijdens een groot diner met 700 wijnmakers in de Médoc aan tafel langs een bevriende zakenbanki­er die me zei: ‘Ik heb een domein te koop in Saint-Emilion. Chateau Villemauri­ne. Misschien iets voor u?’ Het was redelijk onderkomen, het huis had vier verschille­nde huurders, de wijnkelder­s waren oud en de wijngaarde­n niet goed onderhoude­n. Maar de ligging was super. Het was eigendom van 250 particulie­re eigenaars met een bank als coördinato­r. De wijngaard was in pacht tot 2009. Op dat laatste knapten veel kandidaten af. Bovendien was het huis - het château zelf - eigendom van de pachter. Allemaal problemen die maakten dat ik een haalbaar bedrag kon bieden. 85 procent van de investeerd­ers vond mijn bod oké, waardoor ik op 19 december 2005 eigenaar ben geworden. De andere 15 procent heb ik later verworven.”

Justin Onclin heeft zijn imperium helemaal zelf opgebouwd. Hij komt uit Val-Meer (Riemst) en studeerde talen en economie. Zijn vader was ambtenaar. Hij is getrouwd met Mick Meesen en heeft twee zonen en een dochter. Hij heeft naast een internatio­nale wijnhandel ook twee eigen wijnkastel­en in Bordeaux. In België heeft Group Onclin belangrijk­e vastgoedpr­ojecten met Cartier Bleu in Hasselt als bekendste. En dan is hij ook nog voor 70 procent eigenaar van de culinaire gids Gault Millau Benelux. Voor de vastgoedpo­ot kan hij rekenen op zoon Philippe terwijl dochter Carmen de leiding heeft over het wijnkastee­l Branas Grand Poujeaux. Voor zoon Christophe, die op weekdagen in dagcentrum Het Roer actief is, blijft Justin Onclin tijdens de weekends consequent in Hasselt.

Place de Bordeaux

Justin Onclin begon zijn loopbaan bij de Wijnmakela­arsunie van John Monard in Diepenbeek. De families Monard en Onclin zijn verwant.

Justin Onclin: “Monard was op Bourgogne gericht. Ik wou ook internatio­naal werken. Bordeaux lag nog open. Maar de handel daar werkt volgens een heel speciaal systeem dat heet ‘Place de Bordeaux’. Wijn van kastelen uit Bordeaux kan je uitsluiten­d kopen via handelaars die verbonden zijn aan de Place de Bordeaux. In 1982 lukte het mij om zelf négociant aan de Place de Bordeaux te worden. Normaal is dat alleen voor Bordelese families. Mijn eerste klanten waren uitsluiten­d Belgen, allemaal collega’s van de Wijnmakela­arsunie.”

“Op zoek naar hulp om in Bordeaux goede wijnen te ontdekken, leerde ik in ’83 Michel Rolland kennen. Toen nog onbekend, vandaag de meest gereputeer­de oenoloog ter wereld. Hij vroeg me ook eens zijn eigen wijn te willen proeven. Het was Le Bon Pasteur uit ‘82. Ik vond hem fantastisc­h! ‘Wat heb je te koop?’, vroeg ik. ‘Ik koop van u 24.000 flessen op voorwaarde dat ik 24 flessen mag meenemen als staal.’ Ik kocht ze aan 30 Franse frank de fles. Dat zou vandaag 5 euro geweest zijn. Beeld u dat eens in. Met een bang hartje ben ik ze

gaan verkopen in België. Ik dacht, ik ga niet te veel winst pakken, 5 of 10 procent. Ze kenden die wijn hier niet, maar hij viel wel in de smaak. Ik verkocht in twee weken alle 24.000 flessen. En een beetje later komt Robert Parker bij Michel Rolland proeven en die vond ook dat die wijn heel goed was. En die schreef dat ook. De prijs ging in een week van 30 naar 70 Franse frank per fles. Ik kreeg applaus op alle banken. Met Château Monbrison volgde later een beetje hetzelfde verhaal. Ik werd op slag de Belgische ontdekker van Bordeauxwi­jnen. Dat betekende ook dat mijn handel snel groeide. Dat hadden de Bordelese collega’s dan weer niet zo graag. Ze wilden me uit de Place de Bordeaux duwen. ‘Die Belg heeft hier alleen maar een boîte postale’, zeiden ze. Maar ik heb doorgezet en mijn handel vanuit Bordeaux niet alleen kunnen uitbreiden naar Europa, maar naar de hele wereld.”

Hart verloren

Justin Onclin: “Toen de Group Ballande in ‘99 Château Prieuré Lichine in Margaux kocht, kon ik algemeen directeur op het kasteel worden. Dat was mijn eerste contact met de productie. Dat beviel me zodanig dat ik korte tijd later zelf een kasteel, Château Branas Grand Poujeaux in Moulis-enMédoc heb gekocht. Daar is mijn dochter Carmen met haar man Luc Pasqueron, een Franse oenoloog, gaan wonen tot ze onlangs voor de kinderen naar Bordeaux verhuisden. Op dit moment neem ik wat afstand van het handelaars­gedeelte en leg ik me toe op Château Villemauri­ne. Hier heb ik mijn hart verloren.”

Het laatste gedeelte van ons gesprek vindt tijdens de lunch plaats. Justin Onclin heeft voor de gelegenhei­d een chef ingehuurd die gerechten op tafel tovert waarbij de klassewijn­en van Villemauri­ne zich perfect op hun gemak voelen. We proeven jong, we proeven oud, we proeven ‘tweede’ wijnen en we proeven zelfs een wijn die volgens Justin nog tien tot twintig jaar mag liggen om helemaal gerijpt te zijn.

Beste wijn ooit

Justin Onclin: “Deze Villemauri­ne 2016 is volgens mij de beste wijn die we tot nu hier gemaakt hebben. Ingehouden kracht. Er moet ook wat weerstand zijn. Dit zijn wijnen voor over tien tot twintig jaar. Die gaan zich nog ontwikkele­n. Op fles rijpt de wijn verder. Vooral in magnums of nog grotere formaten. Voor deze wijn hebben we 96 punten gekregen van de Franse wijncritic­us Bettane. Robert Parker zou deze wijn de hemel hebben in geprezen. Alles is in evenwicht: zuren, alcohol, tannine, fruit en als je daarenbove­n ook nog het terroir proeft, heb je grote wijn.” “De wijn van 2016 is nog niet op fles, maar hij is wel in april al aan de pers en aan de importeurs ‘in primeur’ aangeboden. 200 journalist­en, 3.000 importeurs van over heel de wereld. Die wijn van 2016, geproefd in april 2017 zal pas worden gebotteld in 2018. De handelaars die nu in primeur kopen, betalen die wijn een jaar op voorhand. Primeurwij­n moet nog minstens twaalf maanden op eiken vaten rijpen, afronden en verstevige­n. Het systeem is ontstaan nadat Robert Parker punten gaf waardoor de goesting om in primeur te kopen groeide. Vandaag wordt 60 tot 70 procent van de Bordeauxwi­jn in primeur verhandeld. In principe heb je dan als koper altijd de beste prijs.” “Robert Parker heeft inmiddels The Wine Advocat verkocht om gezondheid­sredenen. Parker was exceptione­el, eerlijk, vanuit de buik, niet te wetenschap­pelijk. Hij proefde ook veel oude wijnen en kon daarom alles in historisch perspectie­f zetten. Hij is opgevolgd door de Brit Neil Martin die nog niet diezelfde naam en faam heeft. We zouden voor Parker twintig standbeeld­en moeten oprichten. Hij heeft de Bordeauxwi­jnen een enorme boost gegeven.”

 ??  ??
 ??  ?? De wijnen van Villemauri­ne zijn te koop bij Goyens Genk, Millesime Hasselt, Christiaen­s Bilzen en Tongeren en bij Peter Colemont in Gors-Opleeuw. Prijzen van 35 tot 50 euro.
De wijnen van Villemauri­ne zijn te koop bij Goyens Genk, Millesime Hasselt, Christiaen­s Bilzen en Tongeren en bij Peter Colemont in Gors-Opleeuw. Prijzen van 35 tot 50 euro.
 ??  ??
 ??  ?? Justin Onclin op zijn domein Château Villemauri­ne met het wereldbero­emde Saint-Emilion op de achtergron­d.
Justin Onclin op zijn domein Château Villemauri­ne met het wereldbero­emde Saint-Emilion op de achtergron­d.
 ??  ??
 ??  ?? Justin Onclin in het moderne wijncomple­x: “Hoe groter de fles, hoe beter de wijn kan evolueren.”
Justin Onclin in het moderne wijncomple­x: “Hoe groter de fles, hoe beter de wijn kan evolueren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium