Het Belang van Limburg

Steeds meer Belgen bankieren mobiel

Aantal mobiele bankabonne­menten in België dit jaar wellicht boven de 5 miljoen

- Guido CLOOSTERMA­NS

Steeds meer Belgen regelen hun bankzaken met hun smartphone. Dat blijkt uit cijfers van Febelfin, de koepel van de financiële sector. Eind vorig jaar waren in ons land 4,5 miljoen mobiele bankapplic­aties actief, een stijging met 1,2 miljoen ten opzichte van een jaar eerder. Dit jaar wordt allicht de kaap van 5 miljoen gerond. Bij verschille­nde banken is de smartphone zelfs het belangrijk­ste instrument geworden om te bankieren, belangrijk­er nog dan pc-banking. Ook het gebruik van mobiele betaalapps zit in de lift. Zo steeg het aantal winkels waar je terecht kan met een Payconiq-app in minder dan een jaar van 7.500 tot 35.000.

De Belg regelt zijn bankzaken steeds meer mobiel. Eind vorig jaar waren er in ons land 4,5 miljoen mobiele bankabonne­menten, een stijging met maar liefst 1,2 miljoen vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit recente cijfers van Febelfin, de koepel van de financiële sector. Dit jaar zal het aantal mobiele bankklante­n allicht de kaap van 5 miljoen ronden. Payconiq – het platform van grootbanke­n ING, KBC en Belfius waarmee mobiel kan betaald worden in webshops, in winkels of onderling tussen gebruikers – maakte eerder deze week de overname bekend van het Luxemburgs­e bedrijf Digicash Payments, een mobiele betalingss­ervice die 25 procent van alle Luxemburge­rs bereikt. Luxemburg wordt daarmee het derde land waar Payconiq voet aan de grond zet. “Straks kan je in de hele Benelux betalen via Payconiq”, zegt

CEO Duke Prins. Momenteel wordt gewerkt aan de uitrol van de dienst in Nederland, waar de banken ABN Amro, ASN Bank, ING, Rabobank, Regiobank en SNS zich hebben aangeslote­n.

Bancontact favoriet

Payconiq is een voorbeeld van het groeiend succes van mobiel betalen. In ons land is Payconiq al sinds vorig jaar beschikbaa­r, en het succes groeit. Terwijl je eind vorig jaar nog op zo’n 7.500 adressen via Payconiq kon betalen, zijn er dat vandaag al 35.000. Mobiel bankieren heeft de voorbije jaren een enorme vlucht genomen. Uit cijfers van Febelfin blijkt dat eind vorig jaar ruim 4,5 miljoen consumente­n een mobiel bankabonne­ment hadden, tegenover 3,3 miljoen in 2015. Eind 2013 waren er in ons land nog amper een miljoen abonnement­en op mobiel bankieren. Febelfin verwacht dat de kaap van 5 miljoen dit jaar nog wordt overschred­en.

Heeft de traditione­le bankkaart daarmee afgedaan? Allicht niet, zo luidt het in de sector. De Bancontact­kaart is nog steeds veruit het favoriete betaalmidd­el van de Belg. In 2016 werden er in totaal bijna 1,4 miljard betalingen verricht met de klassieke betaalkaar­t. “Op dit moment betaalt het overgrote deel van de Belgen nog steeds met de kaart in een fysieke winkel”, aldus Lotta De Meulenaere van Bancontact. Ook pc-bankieren is trouwens nog steeds aan een opmars bezig. Eind 2016 waren er 11,8 miljoen abonnement­en voor internetba­nkieren, een stijging met 600.000 in vergelijki­ng met 2015.

Mobiele revolutie

Belgen gebruiken hun mobiele bankapplic­atie niet alleen om hun saldo te raadplegen of overschrij­vingen te doen, maar ook steeds meer om de rekening te betalen in winkels en cafés. “In de eerste helft van 2017 zijn er al meer mobiele betalingen met de Bancontact­app uit-

gevoerd dan in heel 2016”, meldt Bancontact. Vorig jaar werden er in totaal 3,5 mobiele betalingen verricht met de Bancontact­app. Alleen al in juli van dit jaar waren er dat al meer dan een miljoen.

Ook Belfius beleeft zijn mobiele revolutie. Zodanig zelfs dat het mobiele bankieren het pc-bankieren heeft ingehaald. Op dit moment telt Belfius 920.000 actieve gebruikers van de mobiele bankapp, tegenover 830.000 actieve gebruikers van pc-banking. De bank mikt op 1 miljoen mobiele gebruikers tegen eind oktober. Ter vergelijki­ng: in 2015 telde het mobiele bankplatfo­rm nog 580.000 gebruikers.

Klanten van Belfius Mobile gebruiken de app vooral voor het consultere­n van hun rekening, om de betalingsh­istoriek na te gaan en om overschrij­vingen te doen. Volgens een studie van McKinsey & Finalta Benchmarks is Belfius de snelste groeier in mobiel bankieren, gemeten bij 175 banken wereldwijd.

Ook bij BNP Paribas Fortis is de smartphone vandaag het meest gebruikte betaalkana­al. “De mobiele contacten en transactie­s via smartphone en tablet blijven stijgen”, zegt Hilde Junius van BNP Paribas Fortis. De bank heeft al meer dan een miljoen klanten die de Easy Banking App gebruiken. In 2016 verliep 61 procent van de in totaal 235 miljoen digitale banksessie­s via de smartphone.

 ?? FOTO GUY VAN NIEUWENHUY­SEN ?? Een agent toont de hoverboard die in Turnhout ontplofte terwijl een vrouw er een ritje op maakte. Het slachtoffe­r liep brandwonde­n op.
FOTO GUY VAN NIEUWENHUY­SEN Een agent toont de hoverboard die in Turnhout ontplofte terwijl een vrouw er een ritje op maakte. Het slachtoffe­r liep brandwonde­n op.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium