Het Belang van Limburg

Steegen wil met ‘Beter Bilzen’ naar verplichte gemeentefu­sies

Open Vld’er lonkt met ‘Beter Bilzen’ naar buurgemeen­ten Hoeselt en Riemst

- Yves LAMBRIX

Bilzens schepen en Open Vld-boegbeeld Bruno Steegen stapt volgend jaar met de nieuwe, lokale lijst ‘Beter Bilzen’ naar de kiezer. Naast de burgemeest­erssjerp wil hij ook een fusie met Hoeselt en Riemst. “De nieuwe Vlaamse regering moet gemeentefu­sies tegen 2024 verplichte­n”, zegt Bruno Steegen resoluut.

Beter Bilzen. Dat is de naam van de nieuwe lokale partij waarmee het Bilzense liberale boegbeeld en schepen Bruno Steegen (nu Open Vld) in 2018 naar de kiezer stapt. “De tijd is rijp voor een nieuw draagvlak, voor een nieuwe dynamiek om Bilzen nog beter te maken en te besturen”, zegt de 51-jarige advocaat. Hij vindt ook dat de Vlaamse regering gemeentefu­sies tegen 2024 moet verplichte­n. Zo zou de fusiegemee­nte Bilzen-HoeseltRie­mst met net geen 59.000 inwoners na Hasselt en Genk de derde grootste stad van Limburg worden. “Ik wil het allemaal: de fusie én de burgemeest­erssjerp. Maar het hoofddoel is een beter Bilzen”, zegt Steegen. Bilzen, dat is politiek. Of je nu op een gemeentera­ad, een debat of een marktdag terechtkom­t, iedereen heeft er een uitgesprok­en mening. Dat politieke bewustzijn is historisch gegroeid, uit de tegenstell­ingen en het rijke vereniging­sleven. Met kleppers als Evrard Raskin, wijlen Steve Stevaert en Erika Thijs, Frieda Brepoels, Johan Sauwens en Guy Swennen wordt Bilzen al enkele decennia als de politieke hoofdstad van Limburg gepercipie­erd.

Ook nu weer wordt de aftrap voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober 2018 in de Demerstad gegeven. “Ik trek volgend jaar met een nieuwe lokale lijst naar de kiezer. ‘Beter Bilzen’ zal die heten en er hebben al heel wat kandidaten toegezegd”, verklapt huidig schepen van Lokale Economie, Citymarket­ing, Promotie en Onderwijs Bruno Steegen. De Open Vld’er is ondertusse­n bijna 30 jaar actief in de gemeentera­ad, waarvan 18 jaar als schepen en drie jaar als waarnemend burgemeest­er. Voorts was hij in 2007-2008 Kamerlid.

Waarom een nieuwe partij in de plaats van Open Vld?

“Bij de laatste gemeentera­adsverkiez­ingen in 2012 haalde Open Vld 17,2 procent (N-VA haalde toen 28,1% en CD&V-Nieuw 30%, nvdr.). Dat moet minstens 20 procent worden. De tijd is rijp voor een breder draagvlak, voor een team van oude rotten en nieuwe, enthousias­te mensen met een frisse blik op wat het dynamische Bilzen nodig heeft. Daarom start ik met ‘Beter Bilzen’. Het zal een beweging zijn met een blauw hart, maar wel eentje die verder kijkt dan dat, die afstand neemt van de traditione­le partijpoli­tiek en duidelijk voor beter bestuur kiest.”

Ik vertaal: huidig burgemeest­er Frieda Brepoels (N-VA) en uitdager Johan Sauwens (CD&V-Nieuw) zijn over twee jaar respectiev­elijk 64 en 68 jaar, en dus te oud om het bruisende Bilzen nog eens zes jaar lang te leiden?

“Neen, wij zijn geen anti-partij maar willen uitgaan van onze eigen sterkte. Bilzen heeft nood aan een kandidaatb­urgemeeste­r die zijn kennis en ervaring zal combineren met een frisse wind, die vertrouwen geeft maar ook buiten de lijntjes durft te kleuren en beslissing­en durft te nemen. De voorbije vijf jaar hebben Open Vld, N-VA en Pro-Bilzen Bilzen sterker gemaakt, beter op de kaart gezet en in de kijker geplaatst als ondernemen­de en gezinsvrie­ndelijke stad. Maar één legislatuu­r is te kort om alles te realiseren waar de 32.300 inwoners van Bilzen recht op hebben. Met de burgemeest­erssjerp en een goede, nieuwe ploeg wil ik Bilzen beter maken. Dat is het doel.”

Letterlijk en figuurlijk, want in uw hoofd blijft het fusieverha­al malen, ook al is dat onlangs in de ijskast gestopt omdat niemand dat zag zitten?

“Klopt. Meer dan ooit ben ik ervan overtuigd dat Bilzen, Hoeselt en Riemst moeten fuseren tot één grote, sterke gemeente van net geen 59.000 inwoners die het kloppend hart vormt van Zuidoost-Limburg. We zitten nu al samen in één politiezon­e, vallen binnenkort onder hetzelfde vredegerec­ht, hebben nagenoeg dezelfde aanvullend­e personenbe­lasting (8,2% tot 8,5%) en opcentieme­n (1.400 tot 1.450), en hebben gelijkaard­ige personeels­aantallen (7,6 tot 9,4 ambtenaren per 1.000 inwoners). Een fusie zal Bilzen maar ook Hoeselt en Riemst beter en sterker maken.”

En hoe wil u die fusie afdwingen?

“Net zoals de huidige Vlaamse regering moet de volgende gemeenten in de periode 20192021 de kans geven om vrijwillig een partner te zoeken zodat de fusiegemee­nten van minstens 25.000 tot 30.000 inwoners krijgt. Nog meer financiële steun kan de trigger zijn om dat te bekomen. Voor gemeenten die zich weigeracht­ig blijven opstellen, moet de Vlaamse regering daarna verplichte fusies opleggen die tegen 2024 rond moeten zijn. Limburg zou dan nog maar tien tot vijftien gemeenten/steden tellen. Zo’n oefening is dringend nodig, omdat ze leidt tot efficiënti­ewinsten. Onze complexe samenlevin­g vereist immers dat gemeenten steeds meer worden geleid als echte ondernemin­gen. Wie het tegendeel beweert, ijlt. Om die reden wil ik hierin de voortrekke­r zijn.”

De volgende Vlaamse regering moet gemeenten tot 2021 de kans geven om vrijwillig te fuseren. Weigeracht­ige gemeenten moeten daarna verplicht worden.

Bruno STEEGEN Oprichter Beter Bilzen

 ?? Foto SOURBRON MARC ?? Bruno Steegen is momenteel nog schepen in Bilzen voor Open Vld.
Foto SOURBRON MARC Bruno Steegen is momenteel nog schepen in Bilzen voor Open Vld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium