Het Belang van Limburg

Gemeentefu­sies

-

Over iets meer dan een jaar zijn het gemeente- en provincier­aadsverkie­zingen. De gesprekken over coalitievo­rmingen lopen al eventjes, de kiescampag­nes voor die lokale verkiezing­en barsten eind volgende maand, bij de start van het nieuwe politieke jaar, in alle hevigheid los. In Bilzen, met zijn vele politieke zwaargewic­hten al decennia de feitelijke politieke hoofdstad van Limburg, start de kiescampag­ne vandaag. In deze krant maakt liberaal boegbeeld en schepen Bruno Steegen bekend dat hij daar met een nieuwe, open lijst de macht wil grijpen. Naast de burgemeest­erssjerp gaat hij resoluut voor een gemeentefu­sie met Hoeselt en Riemst. Hij pleit er ook voor dat de Vlaamse regering vrijwillig­e gemeentefu­sies tot 2021 met financiële steun blijft aanmoedige­n. Daarna zou de regering een verplichte fusie door de strot van halsstarri­ge weigeraars moeten boren.

Steden en gemeenten krijgen steeds meer bevoegdhed­en, maar hebben onvoldoend­e schaalgroo­tte en financiële middelen om voldoende gespeciali­seerd personeel aan te werven. Alleen al daarom is een nieuwe fusie van gemeenten onvermijde­lijk geworden. Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek hebben dat al langer begrepen en fuseren over anderhalf jaar tot Oudsbergen. Die fusiegemee­nte zal schuldenvr­ij zijn en een betere schaalgroo­tte hebben - ook al is die eigenlijk nog te klein om de nieuwe uitdaginge­n aan te gaan. Gemeentefu­sies zullen altijd moeilijk liggen, in de eerste plaats voor de politici zelf. Minder gemeenten betekent minder burgemeest­ers, schepen en gemeentera­adsleden en dus een verlies aan macht, inkomsten en prestige. Verstandig­e politici zetten zich daarover, in het belang van hun inwoners. Minder verstandig­e politici mokken als kleine kinderen die schreeuwen dat daar geen draagvlak voor is. Van lompigheid is gelukkig nog nooit iemand gestorven. De 44 Limburgse gemeenten zijn sinds 1977 bijna allemaal fusiegemee­nten van verschille­nde kerkdorpen. Vandaag hebben al die kerkdorpen hun eigenheid nog altijd bewaard, of het nu om Achel, Kermt, Zepperen of Kuttekoven gaat. Hoe fier ze daar ook op zijn, zelfs die inwoners gaan noodgedwon­gen in naburige gemeenten werken, winkelen en ontspannen. En als ze op vakantie gaan noemen ze zich Limburger, Vlaming of Belg, simpelweg omdat buiten Limburg geen mens weet waar hun kerkdorp ligt. Conclusie: een verplichte, van bovenaf opgelegde fusie van gemeenten is de enige oplossing om onze gemeenten financieel, economisch en administra­tief slagkracht­iger te maken zodat ze hun burgers en bedrijven een betere dienstverl­ening kunnen geven en hun stem krachtiger kunnen laten horen in Brussel. Waar wachten we eigenlijk nog op?

De 44 Limburgse gemeenten zijn sinds 1977 allemaal fusiegemee­nten van kerkdorpen. Vandaag hebben al die kerkdorpen hun eigenheid nog altijd bewaard, of het nu om Achel, Kermt, Zepperen of Kuttekoven gaat

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium