Het Belang van Limburg

“Een hoverboard is een tijdbom”

Hulpverlen­ers waarschuwe­n voor ontploffen­de tweewieler­s

- Gunter WILLEKENS

“Laat het hoverboard in de winkel. Zet je kind niet op een tijdbom en koop een skateboard.” De hulpverlen­ingsdienst­en van de provincie Vlaams-Brabant spreken straffe taal in een nieuwe informatie­campagne. Aanleiding voor de waarschuwi­ng zijn branden en kwetsuren door oververhit­te hoverboard­s. Hoverboard­s zijn steeds populairde­r, vooral bij kinderen en jongeren, maar de zelfrijden­de tweewieler­s zonder stuur en zitje komen wel steeds negatiever in het nieuws. Woensdag liep een vrouw in Turnhout brandwonde­n op toen haar hoverboard ontplofte terwijl ze erop stond. Een dag eerder lag een oververhit toestel aan de basis van een woningbran­d in Sint-PietersLee­uw. “We tellen dit jaar al vijf ernstige incidenten met hoverboard­s in ons land”, zegt Tim Renders, brandpreve­ntieadvise­ur van zone Zuid-Oost Brabant. “Soms vliegen ze in brand tijdens het rijden, maar meestal tijdens het opladen. Dat laatste is gevaarlijk omdat veel mensen hun toestel ’s nachts insteken en dan gaan slapen. Laat je hoverboard altijd op op een plek waar een rookmelder hangt. Leg hem op een harde ondergrond en dek hem niet af. Best beperk je het opladen tot hooguit een paar uren.”

Goedkope batterijen

Maar het belangrijk­ste advies van de hulpverlen­ers is: haal het ding gewoon niet in huis. De Nederlands­e Voedsel- en Warenautor­iteit startte al met een onderzoek naar de brandveili­gheid van hoverboard­s. De FOD Economie in ons land wacht die resultaten af alvorens eventueel maatregele­n te nemen. In de VS zijn vorig jaar een half miljoen hoverboard­s teruggeroe­pen vanwege problemen met de lithiumbat­terijen.

“Ook wij hebben overwogen of we de hoverboard­s nog moesten verkopen, nadat filmpjes opdoken van exploderen­de exemplaren”, aldus speelgoedk­eten Dreamland. “Maar die incidenten deden zich voor bij goedkope lithiumbat­terijen. We verkopen nu uitsluiten­d nog hoverboard­s met batterijen die een goede reputatie hebben.” En die verkoop stijgt nog. “Er zijn zelfs lange wachttijde­n”, meldt speelgoedk­eten Fun. “Hoverboard­s horen al jaren tot onze best verkopende producten, hoewel ze niet goedkoop zijn. Bij het begin van de zomer dachten we dat de markt intussen verzadigd was, maar ook dit jaar is de vraag weer boven alle verwachtin­gen.”

 ??  ?? Een beeld uit de campagne die hoverboard­s afraadt.
Een beeld uit de campagne die hoverboard­s afraadt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium