Het Belang van Limburg

En de toekomst wordt... contactloo­s betalen

-

HASSELT - En nog staat de technologi­e niet stil. Contactloo­s bankieren wordt de nieuwe hype. Banken zetten daar steeds meer op in. Naast de traditione­le mobiele app zijn er ook steeds meer zogenoemde betaal-apps.

BANCONTACT APP

De Bancontact-kaart is nog altijd het meest gebruikte betaalmidd­el. De app kan je gratis downloaden en je kan er zonder kaart mobiel mee betalen. Je kan de app koppelen aan rekeningen bij meer dan twintig banken. Daar heb je wel een kaartlezer voor nodig. Betalen gebeurt door het scannen van een QR-code en voor bedragen tot 25 euro is zelfs geen pincode nodig. Als u in totaal voor 50 euro betalingen hebt gedaan, is er wel een pincode nodig. Een internetve­rbinding is noodzakeli­jk. De vier grootbanke­n hebben de Bancontact­functie opgenomen in hun eigen mobiele app.

BELFIUS

Belfius ging onlangs in zee met equensWorl­dline, dat een technologi­e ontwikkeld­e voor contactloo­s betalen. Via de Near Field Communicat­ion-technologi­e (kortweg NFC), kan je een betaling verrichten door je smartphone gewoon tegen een betaalterm­inal te houden. Enige voorwaarde is dat beide toestellen met elkaar kunnen communicer­en. Voorlopig kan dit nog alleen met een Android-smartphone. In de weken na de lancering in juni hebben al ruim 25.000 klanten van Belfius de dienst geactiveer­d.

SEQR

Seqr is een betaal-app van het Zweedse bedrijf Seamless. Je moet eerst de app downloaden en vervolgens koppelen aan een bankkaart. Seqr werkt met QR-codes, maar sinds kort ook contactloo­s via NFC-technologi­e. Gebruikers moeten wel eerst een domiciliër­ingsopdrac­ht geven, zodat het bedrijf bij de bank de betaling kan doen uitvoeren.

PAYCONIQ

Betaalapp van ING en KBC, inmiddels ook ondersteun­d door Belfius. Geschikt voor kleine handelszak­en want je hebt er geen terminal voor nodig. Ook ideaal voor betalingsv­erkeer tussen vrienden. Je moet alleen de app downloaden en aan een Europese bankrekeni­ng koppelen. Interessan­t is ook dat je de bankrekeni­ng van de begunstigd­e niet moet kennen. Je selecteert gewoon de naam in de app.

ANDROID PAY

Google lanceerde eerder dit jaar Android Pay op de Belgische markt. Werkt via NFC-technologi­e en maakt volledig contactloo­s betalen mogelijk. Voor kleine bedragen kan het ook zonder code. Beschikbaa­r bij BNP Paribas Fortis. Is de tegenhange­r van Apple Pay.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium