Het Belang van Limburg

“Het kan toch niet dat mensen apotheken moeten afdweilen?”

Kleine apotheken weigeren duurste medicijnen te bestellen, omdat overheid laat terugbetaa­lt

- Werner ROMMERS

Kleine apotheken weigeren steeds vaker patiënten die erg dure medicijnen nodig hebben, bijvoorbee­ld voor auto-immuunziek­ten of hiv-behandelin­gen. “Het gaat om bestelling­en die ons vele duizenden euro’s kosten. De patiënt betaalt ons een fractie van dat bedrag, maar op de rest van het geld – dat van de overheid komt – moeten we soms anderhalve maand wachten.” “Laatst kwam een patiënt om hiv-remmers vragen”, vertelt een apotheker. “Die bestelling kostte ons 6.000 euro. Ik zag dat financieel niet zitten, en heb de man naar een collega doorgestuu­rd”, klinkt het eerlijk.

Een Belgische apotheker En dat gebeurt wel vaker, weten ze bij het expertisec­entrum Sensoa, dat mensen met hiv ondersteun­t. “In die mate dat we een dossier aanleggen en overleg met de apothekers vragen om een oplossing te vinden. Het kan niet dat mensen apotheken moeten afdweilen om aan hun medicatie te geraken”, aldus Sensoa-woordvoerd­er Boris Cruyssaert. De Belgische apothekers­vereniging erkent de problemati­ek. “Patiënten verblijven steeds korter in het ziekenhuis, waardoor ze vaker dan vroeger bij een apotheek terechtkom­en voor duurdere medicatie”, zegt Jan Depoorter van de Algemene Pharmaceut­ische Bond (APB).

“Vooral voor kleine apotheken is het niet altijd evident deze duurste medicijnen voor te financiere­n, zeker niet wanneer je verschille­nde patiënten hebt die dergelijke dure medicatie nodig hebben. De patiënt betaalt immers maar een kleine bijdrage, de rest krijgt de apotheker nadien van de overheid terugbetaa­ld. Echter, als apotheek moet je in sommige gevallen anderhalve maand op dat geld van de overheid wachten. Niet iedereen kan dat financieel dragen.”

Een apotheker bevestigt: “Door het teveel aan apotheken, de zware concurrent­ie van ketens en de druk van de overheid op onze prijzen, zijn de winstmarge­s sowieso al ontzettend klein. Als ‘kleine’ apotheker maandelijk­s voor duizenden euro’s van de allerduurs­te medicijnen moeten bestellen, is niet evident. Zeker niet omdat je op die dure medicijnen amper meer verdient dan op de verkoop van een simpel doosje pijnstille­rs.” Apothekers­vereniging APB is bereid tot overleg. “Al willen we beklemtone­n dat mensen wel degelijk aan hun medicatie raken. Maar soms niet in de eerste apotheek die ze binnenstap­pen.”

Laatst kwam een patiënt om hivremmers vragen. Die bestelling van 6.000 euro zag ik financieel niet zitten, dus heb ik de man naar een collega doorgestuu­rd

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE ??
FOTO HOLLANDSE HOOGTE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium