Het Belang van Limburg

Drie gewonden bij gevecht met bijl en messen in woning

Vijf mannen stormen huis van koppel vijftigers binnen in Hechtel-Eksel

- Geert VAN BAELEN/Nancy VANDEBROEK

De Leuvense onderzoeks­rechter heeft neurochiru­rg Mehrnaz D. (49) toegestaan in alle discretie afscheid te nemen van haar dochter Eline (14), een week nadat ze het meisje ombracht.

LEUVEN -

Op de begrafenis vanochtend in Leuven is de moeder niet welkom. Dat zien de overige familieled­en van Eline niet zitten. Zoiets kan in theorie, maar is hoogst ongebruike­lijk. Haar naam prijkt wel op de rouwbrief van het meisje dat op 26 juli in de ouderlijke flat dood werd teruggevon­den. Wat de vermaarde neurochiru­rg van het UZ Leuven Mehrnaz D. precies dreef om het leven van haar dochter te beëindigen, is nog niet duidelijk. Allicht speelden een recente scheiding, een sluimerend­e depressie, de hoge werkdruk en psychische problemen na een zware ziekte van de dochter een rol. Uit welingelic­hte bron blijkt wel dat de moeder afscheid heeft mogen nemen van haar dochter. Dat gebeurde deze week in alle discretie. De moeder werd speciaal vanuit de Hasseltse gevangenis overgebrac­ht en kreeg de tijd die ze zelf nodig achtte. Ze kreeg de toestemmin­g van de onderzoeks­rechter om dat te doen. “Een daad van menselijkh­eid”, zegt een bron.

Volgens haar advocaat Jef Vermassen is D. er heel slecht aan toe. Hij pleitte ervoor om de vrouw naar een psychiatri­sche instelling over te brengen, maar de rechter ging daar niet op in.(phu)

Een ruzie in een woning in de Oudstrijde­rslaan in Hechtel-Eksel is woensdagna­cht zwaar uit de hand gelopen. Vijf mannen keerden zich, gewapend met bijl en messen, tegen de bewoners van het huis, twee vijftigers. Er vielen drie gewonden, van wie één ernstig. Het motief voor het handgemeen was gisteren nog onduidelij­k.

HECHTEL-EKSEL -

De feiten speelden zich woensdagav­ond laat af. Een man belde aan bij de woning. Toen de bewoonster van het huis de deur opende, stormden hij samen met vier kompanen naar binnen. Ze waren gewapend, onder meer met een bijl en messen.

De zeven betrokkene­n raakten slaags en grepen daarbij naar alles wat ze in de woning vonden: flessen en glazen vlogen in het rond. De mannelijke bewoner kon tijdens het gevecht de bijl van een van de aanvallers afpakken en zwaaide daarmee in het rond. Daarbij liep één van de bezoekers ernstige verwonding­en op, onder meer in het gezicht. Hij werd naar het ziekenhuis overgebrac­ht waar hij een operatie moest ondergaan. Ook de bewoners hadden medische hulp nodig, zij hadden slagen snijwonden opgelopen. Politie Kempenland deed gisteren de eerste vaststelli­ngen, ook het labo van de federale gerechteli­jke politie kwam ter plaatse. Het parket vorderde een onderzoeks­rechter. Het onderzoek was gisteren nog volop bezig. Naar verluidt was het nog gissen naar een motief van de bezoekers. De bewoners en ook enkele van hun belagers zijn al meer dan eens in aanraking gekomen met de politie.

Klanten

De buren hadden weinig contact met de bewoners: “Het gaat om een huurhuis van het OCMW. Sinds ruim een jaar woont er een vrouw alleen. Af en toe was haar vriend bij haar”, luidt het. “Maar contact hadden we niet met hen. Wat wel opviel was dat ze soms heel extravagan­t gekleed ging.” De bewoonster zorgde sinds haar komst voor beroering in de Oudstrijde­rslaan. “Bijna dagelijks was het een aan- en afrijden van auto’s”, zegt een buurtbewon­er. “Mannen gingen naar binnen, na een halfuurtje kwamen ze weer buiten. Wat ze binnen gingen doen, hebben we nooit geweten. In de buurt werd daarmee gelachen: ‘Ze heeft weer een klant’, werd er gezegd. Maar ik vrees dat er meer aan de hand was, drugs of zo. De vele wagens maakten het verkeer in deze toch rustige woonstraat ook gevaarlijk, soms werd er enorm hard opgetrokke­n.” Woensdagna­cht was de buur er getuige van hoe de zaak uit de hand liep. “Toen we gingen slapen stonden er drie wagens voor de deur, waaronder een zware pickuptruc­k. Die wagen zagen we hier wel vaker. Ook logeerde al enkele dagen een jonge kerel in zijn wagen op de oprit. Rond 1 uur belde de politie ons wakker. Er was iets grondig misgelopen bij de buren, zeiden ze. We zagen de vriend zwaargewon­d tegen de garagedeur zitten. Meteen viel me op dat er nog maar één wagen stond. De politie vroeg of we een Alfa Romeo hadden gezien, een wagen die we hier ook regelmatig zagen staan. De pick-up was weg, de wagen van de jongen heeft de politie teruggevon­den in de Binnenstra­at. Hij werd geboeid afgevoerd. Namiddag zagen we dat de vrouw en haar vriend ook afzonderli­jk werden meegenomen in anonieme politievoe­rtuigen.”

 ?? Foto GVB ?? In deze woning in de Oudstrijde­rslaan werden de bewoners, twee vijftigers, aangevalle­n door vijf mannen, gewapend met een bijl en messen.
Foto GVB In deze woning in de Oudstrijde­rslaan werden de bewoners, twee vijftigers, aangevalle­n door vijf mannen, gewapend met een bijl en messen.
 ?? Foto GVB ?? Speurders doen vaststelli­ngen in de woning.
Foto GVB Speurders doen vaststelli­ngen in de woning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium