Het Belang van Limburg

“Meer tijd nodig om PWA grondig te hervormen”

Rob Beenders (sp.a) vreest dat gemeenten niet klaar geraken met ‘wijkwerken’

- Liliana CASAGRANDE

Tegen januari moeten de Plaatselij­ke Werkgelege­nheidsagen­tschappen (PWA) hervormd zijn tot het nieuwe ‘wijkwerken’. Nu heeft elke Limburgse gemeente nog een eigen agentschap, maar voor het wijkwerken heb je minimaal 60.000 inwoners nodig. Enkel Hasselt en Genk zijn dus groot genoeg. “Gemeenten hebben amper zes maanden de tijd om nieuwe samenwerki­ngen op te zetten”, zegt Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a). “Minister Philippe Muyters (N-VA) stelt dit beter uit.” Die laatste countert dat elf Noord-Limburgse gemeenten al een akkoord hebben bereikt.

Vanaf januari bouwt de Vlaamse regering het PWA-systeem af, in de plaats komt er het wijkwerken voor werkzoeken­den die werkervari­ng nodig hebben. Zij mogen dezelfde klusjes doen als PWA’ers nu: helpen bij de naschoolse kinderopva­ng, grasmaaien, maaltijden uitdelen... Wijkwerker­s mogen hooguit twaalf maanden in die functie zitten. Daarna moeten ze doorstrome­n naar het gewone arbeidscir­cuit. Die beperking in tijd bestaat niet voor het huidige PWAsysteem, waarin je kan aanblijven tot aan je pensioen. Voor de 1.837 PWA-werknemers die Limburg nu telt, verandert er niets, maar nieuwkomer­s krijgen dus een ander statuut. “Gemeenten zijn wel al met elkaar aan het praten, maar er zijn nog nergens officiële samenwerki­ngen opgericht”, zegt Rob Beenders. “Het decreet is ook nog maar in juli goedgekeur­d. Daarom pleit ik voor uitstel. Want die samenwerki­ngen moeten ook nog op de gemeentera­den komen, dat gaat allemaal niet zo snel.”

Noord-Limburg

“Er zijn anders al genoeg gemeenten die al wel samenwerki­ngsverband­en hebben opgezet”, reageert Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. “Ze weten al langer dat dit eraan komt, de conceptnot­a dateert al van twee jaar geleden. Deze week krijgen ze ook allemaal een uitgebreid­e infobundel van de VDAB in de bus. In Noord-Limburg is er al een samenwerki­ng opgezet tussen Bree, Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Neerpelt, Opglabbeek, Meeuwen-Gruitrode, Overpelt en Peer. Binnenkort is er ook overleg tussen Bilzen, Hoeselt, Riemst, Tongeren en Voeren.” “Onze OCMW’s werken al samen in de Welzijnsre­gio Noord-Limburg”, zegt Jan Dalemans (Open Vld), burgemeest­er van HechtelEks­el. “Dit stoppen we daarin.”

SERV-advies

Volgens Beenders zal ook een grote groep mensen die nu nog wel bij PWA aan de slag kan, dat straks niet meer kunnen. “Wie niet kan doorstrome­n naar een betaalde job, komt niet in aanmerking voor het wijkwerken”, zegt Beenders. “Een grote groep kwetsbare werkzoeken­den en leefloonge­rechtigden zal dus uit de boot vallen.”

Ook de Sociaal Economisch­e Raad van Vlaanderen (SERV) zegt in haar advies dat er nog geen alternatie­f is “voor mensen die niet of nauwelijks te activeren zijn”, nochtans “dé cruciale voorwaarde voor de hervorming”. Het is ook nog wachten op de uitvoering van het zogenaamde W2-decreet dat arbeid en zorg combineert, zo stipt ook de SERV aan. “Die uitvoering­sbesluiten worden momenteel uitgeschre­ven”, aldus Muyters.

Fruit plukken

De PWA van Sint-Truiden heeft 159 mensen in dienst en is daarmee de grootste van heel Limburg. “Dat komt omdat wij mensen ook fruit laten plukken”, zegt OCMWvoorzi­tter Pascy Monette (Open Vld). De contacten met de buurgemeen­ten lopen al volop. “We werken nu voor sociale economie al samen met de buurgemeen­ten. We bekijken of we dit met Gingelom, Heers en Nieuwerker­ken ook voor het wijkwerken kunnen doen. Borgloon zouden we er ook graag bij hebben.”

Ook Lanaken heeft met 104 PWA’ers een groot agentschap. “We hebben nog niets beslist, we wachten op meer informatie”, zegt schepen Viviane Schellinge­n (Open Vld), die vooral bezorgd is over de naschoolse kinderopva­ng. “Daar kan je toch niet elk jaar nieuwe mensen inzetten?” In Houthalen-Helchteren zijn ze allerlei samenwerki­ngen aan het opzetten met Genk. “Ook hierover”, zegt burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a).

“We gaan na of dit past in het sociale economiebe­drijf Maasland”, zegt Lydia Peeters (Open Vld), burgemeest­er van Dilsen-Stokkem. “Dat gaat van Kinrooi tot Lanaken. Daar is al een intergemee­ntelijke samenwerki­ng.” In Wellen zijn ze er ook nog niet uit. “We zijn aan het praten”, zegt PWA-voorzitter Herman Pipeleers (sp.a).

Maria Degeling zit al ongeveer 25 jaar in het PWA-bestuur van Nieuwerker­ken. Zij is er niet gerust op. “Als het van mij afhangt, dan richten we geen nieuwe structuur op. Het is allemaal zo vaag. De mensen die het echt nodig hebben, zullen die nieuwe jobs ook niet krijgen.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Phlippe Hermans is al zeven jaar PWA-medewerker.
FOTO JOZEF CROUGHS Phlippe Hermans is al zeven jaar PWA-medewerker.
 ?? Foto LD ?? Rob Beenders.
Foto LD Rob Beenders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium