Het Belang van Limburg

Allons au marché

-

DEEL 28: Nieuwsmana­ger Rudi Knaepen in Montpellie­r

Geen museum dit keer, geen exotische landmark of verbluffen­d natuurscho­on. Laat me de lans breken voor iets prozaïsche­rs: ‘les marchés des producteur­s’, de streekmark­ten met lokale producten in ZuidFrankr­ijk. Zuid-Franse markten ademen die warme mediterraa­nse sfeer, vol uitbundige, vrolijke kleuren en geuren. Ik kan moeilijk een keuze maken, alleen al omwille van de setting. De grote zaterdagma­rkt op de Place aux Herbes in Uzès heeft het onwaarschi­jnlijke decor van middeleeuw­se herenhuize­n en arcades. Of de dagelijkse Provençaal­se markt op de Place Richelme in het oude stadsgedee­lte van de studentens­tad Aix-en-Provence, een plein vol terrassen, onder oude platanen.

Bijna willekeuri­g pik ik er de ‘Marché des Arceaux’ uit, in Montpellie­r in de regio Languedoc-Rossillon. Ook hier is het decor uniek. De markt ligt in de schaduw van het indrukwekk­ende ‘Aqueduc des Arceaux’, een aquaduct in Romeinse stijl maar gebouwd in de achttiende eeuw. Van de negen kilometer is nog 800 meter bewaard. Schuin tegenover de markt ligt het geboortehu­is van Juliette Gréco.

De ‘Marché des Arceaux’ is een drukke , levendige markt, populair onder de plaatselij­ke bevolking en bekend om zijn verse bio- en streekprod­ucten, met Pic-Saint-Loup-wijnen, abrikozen uit de Gard of honing uit de Cevennen.

De markt met zijn tientallen kraampjes biedt u een ‘palet van zaligheden’, zoals de toeristisc­he dienst dit ronkend uitdrukt: streekkaze­n, ambachteli­jke charcuteri­e, vis en schelpdier­en, kruiden, olijfolie, enz.

Net als bij ons zijn de invalswege­n naar de centra in Frankrijk ingenomen door de Carrefours en de Aldi’s. Op de markt steunt u de lokale boer, slager of bakker. En alles goed geprijsd, zoals dat heet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium