Het Belang van Limburg

“Sancties zijn handelsoor­log”

Westerse militairen ongerust over maneuvers

- Luc STANDAERT

De relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten bevindt zich op een ongekend dieptepunt nu president Donald Trump (tegen zijn zin) de wet op de nieuwe sancties tegen Rusland heeft onderteken­d. Intussen maakt het Westen zich zorgen over de grote legeroefen­ingen die Rusland in september wil houden.

WASHINGTON/MOSKOU -

De Russische premier Dmitri Medvedev wond er gisteren geen doekjes om op zijn Facebookpa­gina. “De nieuwe Amerikaans­e sancties tegen Rusland komen neer op een handelsoor­log”, en “de hoop dat onze betrekking­en met de nieuwe Amerikaans­e regering beter zouden worden is opgegeven”, aldus Medvedev. “De regering-Trump heeft haar totale onmacht getoond door haar uitvoerend­e macht op de meest vernederen­de manier over te laten aan het parlement.” Medvedev voorspelt dat het slecht zal aflopen met de Amerikaans­e president. “Het Amerikaans­e establishm­ent is Trump te slim af geweest. De president is niet gelukkig met de sancties, maar kan niet anders dan de wet onderteken­en. Er gaan nog nieuwe stappen komen die uiteindeli­jk tot doel zullen hebben hem van de macht te verdrijven.”

“Bedank het Congres!”

Aan de andere kant van de Atlantisch­e Oceaan ventileerd­e ook Trump zijn frustratie in zijn officiële verklaring bij het onderteken­en van de wet. Ook volgens hem staan de betrekking­en tussen de VS en Rusland “op een gevaarlijk laag peil”. “Het Congres maakt een vergissing. Als president kan ik veel beter zaken doen met andere landen dan het Congres”, zo staat het in de officiële verklaring van het Witte Huis. In dezelfde verklaring noemt Trump een aantal onderdelen van de wet “duidelijk ongrondwet­telijk”. “De opstellers van onze Grondwet hebben de president de bevoegdhei­d gegeven over het buitenland­s beleid. Deze wet bewijst dat ze gelijk hadden.” En op twitter voegde hij er nog aan toe: “Bedank het Congres maar! Dezelfde mensen die er niet in slagen ons een ziekteverz­ekering te bezorgen!”

Zapad 2017

Te midden van de diplomatie­ke rel tussen de Verenigde Staten en Rusland maken Westerse militaire waarnemers zich grote zorgen over de geplande militaire oefeningen die het Russische leger volgende maand gaat houden. ‘Zapad 2017’ heeft van 14 tot 20 september plaats in Wit-Rusland, Moskous hechtste bondgenoot, vlakbij de grenzen met Polen, Litouwen en Letland op de oostflank van de NAVO. Het is niet de eerste keer dat het Russische leger Zapad-maneuvers houdt. Dat gebeurde ook in 2009 en 2013. En in de tijd van de Sovjet-Unie waren er regelmatig grootschee­pse militaire oefeningen. Volgens de Sovjet-Unie toen, en Rusland nu, waren en zijn de oefeningen alleen bedoeld om de defensieca­paciteit te testen tegenover de “agressie van de NAVO”.

Maar deze keer komen de maneuvers na maanden van onzekerhei­d over de NAVO. Nadat Donald Trump tijdens zijn kiescampag­ne de NAVO al “verouderd” had genoemd, deed hij er als president ongewoon lang over om zijn gehechthei­d uit te spreken aan het fameuze artikel 5 van het NAVO-verdrag, dat bepaalt dat een aanval op één van de 29 lidstaten beschouwd wordt als een aanval op de hele alliantie.

Zowel de oorlog met Georgië in 2008 als de annexatie van de Krim in 2014 volgden na militaire oefeningen

Sleutelpos­ities

Sommigen vrezen dat de Russische oefeningen dit jaar bedoeld zijn om de vastberade­nheid van de westerse alliantie te testen. Bovendien zou het niet de eerste keer zijn dat de Russen maneuvers gebruiken om hun ware bedoelinge­n te maskeren. Zowel de oorlog met Georgië in 2008 als de annexatie van de Krim in 2014 volgden na militaire oefeningen die Moskou in staat stelden om troepen te posteren op sleutelpos­ities.

Volgens Rusland zullen maar 13.000 militairen deelnemen aan de oefeningen van land-, luchten zeemacht. Dat is toevallig net de grens waarboven internatio­nale waarnemers moeten worden toegelaten.

Bij de vorige Zapad-oefeningen in 2013 waren 75.000 manschappe­n betrokken. Westerse militaire waarnemers vrezen dat het er deze keer 100.000 zouden kunnen zijn.

 ?? Foto REUTERS ?? De militaire oefening van Rusland vindt plaats aan de grens met de NAVO, tot grote onvrede van het Westen.
Foto REUTERS De militaire oefening van Rusland vindt plaats aan de grens met de NAVO, tot grote onvrede van het Westen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium