Het Belang van Limburg

Israëlisch gerecht verdenkt echtgenote premier van verduister­ing

-

De Israëlisch­e politie heeft Sara, de vrouw van premier Benjamin Netanyahu, ondervraag­d. Zij wordt verdacht van het verduister­en van overheidsg­eld.

JERUZALEM -

Sara Netanyahu werd twee uur lang ondervraag­d over de beschuldig­ingen dat ze privé-uitgaven zou hebben betaald met het budget voor de officiële residentie die het koppel betrekt.

Zo zouden werken aan de privévilla van de Netanyahus betaald zijn met overheidsg­eld, evenals dure privédiner­s en zelfs de verzorging voor de hulpbehoev­ende vader van Sara.

Het is niet de eerste keer dat de vrouw in aanraking komt met het gerecht. In de voorbije jaren is ze driemaal aangeklaag­d voor het onbehoorli­jk behandelen van huisperson­eel en lijfwachte­n. De klachten varieerden van het niet betalen van afgesproke­n loon over slechte werkvoorwa­arden tot vernederin­gen en belediging­en. Procureur-generaal Avichai Mandelblit moet nu beslissen of hij ook de premier zelf in staat van beschuldig­ing stelt in deze zaak.

Benjamin Netanyahu heeft anders al genoeg kopzorgen. Er lopen al twee onderzoeke­n tegen hem. Het eerste - ‘Affaire 1000’ - draait rond de vraag of de talrijke dure geschenken die de Netanyahus van rijke vrienden gekregen hebben een vorm van omkoping zijn. Het tweede - ‘Affaire 2000’ - gaat over een deal die de premier heeft proberen af te sluiten met de uitgever van Israëls grootste krant Yedioth Ahronoth voor positieve berichtgev­ing in ruil voor een voorkeursb­ehandeling tegenover de concurrent­ie. Bovendien staat Justitie dicht bij een akkoord met Ari Harow, de vroegere kabinetsch­ef van de premier. Die zou in ruil voor immuniteit voor de misdrijven waarvan hij zelf wordt verdacht, willen getuigen over corruptiep­raktijken van Netanyahu.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium