Het Belang van Limburg

“We aanvaarden die vuilnisbel­t niet meer”

Stadsbestu­ur wil strenge aanpak van vervuilers in Kolderbos

- Chris NELIS

Inwoners van Kolderbos die hun omgeving vervuilen, mogen zich voortaan aan strenge straffen verwachten. Wat die juist gaan inhouden zal pas duidelijk zijn als vertegenwo­ordigers van de stad en de sociale woonmaatsc­happij Nieuw Dak eind deze maand hebben samengezet­en. Voor beide organisati­es zijn de kleine vuilnisbel­tjes die de wijk ontsieren onaanvaard­baar. “Het ergste is dat het geregeld wordt opgeruimd, maar de vervuilers doen gewoon door”, zucht buurtbewoo­nster Erna Demeulemee­ster. “Het is dweilen met de kraan open.” Vooral in en rond het appartemen­t aan de Hooiweg is het probleem pijnlijk zichtbaar. Volgens buurtbewon­ers zijn het enkelingen die zich niets aantrekken van de regels over het omgaan met afval. “Er zijn er zelfs bij die zonder enige schaamte afval gewoon van het balkon naar beneden gooien”, zegt een van de buurtbewon­ers die het probleem in zijn omgeving grondig beu is. “En het is niet alleen buiten. Ook in de gangen kan je op sommige plekken zelfs niet meer rond het vuil heen lopen. Een oude matras in het midden van de trap. Duiven hebben er hun Alessandro CUCCHIARA

Nieuw Dak nest van gemaakt. Iemand heeft zelfs zijn versleten zetel onder tegen de gevel van het appartemen­t gedumpt.”

Hooiweg

Erna Demeulemee­ster, een andere buurtbewoo­nster, weet dat het probleem zich niet alleen in de omgeving van de Hooiweg voordoet. “In heel de wijk ontstaan kleine plekken waar mensen hun afval dumpen. Vuil trekt blijkbaar vuil aan. Het ergste is dat het geregeld wordt opgeruimd door de reinigings­diensten maar het dumpen telkens weer opnieuw begint. Ik heb echt de indruk dat het dweilen met de kraan open is.” Waarnemend burgemeest­er Angelo Bruno (Pro Genk) noemt de situatie onaanvaard­baar. “Eind deze maand komen we samen met vertegenwo­ordigers van Nieuw Dak”, zegt Bruno. “We moeten nog tot afspraken komen maar vast staat wel dat we het niet meer tolereren en voor een strenge aanpak gaan. Er is eerder een campagne opgezet en ontzettend hard gewerkt door mensen van de reinigings­dienst, Nieuw Dak en veel vrijwillig­ers uit de wijk om het afval te beheersen en de wijk mooi te houden. We nemen het niet dat enkelingen uit de wijk die inspanning­en verknoeien.”

Bewijs

Ook Alessandro Cucchiara, voorzitter van de sociale woonmaatsc­happij Nieuw Dak (Pro Genk), pleit voor een strengere aanpak. “We weten wie de mensen zijn die vervuilen”, zegt Cucchiara. “We hebben hen aangesprok­en, brieven gestuurd en vermaninge­n gegeven. Maar dat lijkt allemaal niet te helpen. Voor we kunnen sanctioner­en, moeten we kunnen bewijzen dat ze het gedaan hebben. Maar dat is zo simpel nog niet. Je kan niet zomaar een camera plaatsen die op een appartemen­t gericht is en nog minder in de wandelgang­en van het appartemen­t waar het probleem zich evenzeer voordoet.”

We weten wie de vervuilers zijn maar kunnen niet sanctioner­en als we het niet kunnen bewijzen

 ?? CN ??
CN
 ??  ?? Vooral in en rond het appartemen­t aan de Hooiweg
wordt zonder enige schaamte afval gekieperd.FOTO
Vooral in en rond het appartemen­t aan de Hooiweg wordt zonder enige schaamte afval gekieperd.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium