Het Belang van Limburg

“Ik word getimed zoals in de pits”

De ‘bandenman’ van de ommegang

-

Tweeduizen­d mensen stappen zondag zingend en beeldend voor tienduizen­den toeschouwe­rs voorbij. Maar één man wil het VJcomité liever niet zien: Rob Lambrechts. Niet dat ze persoonlij­k iets tegen hem hebben. Alleen als de 47-jarige Hasselaar moet verschijne­n, betekent dat platte band. “Maar ik heb goede hoop: de 80 wielen en 320 schroeven heb ik stuk voor stuk nog gecontrole­erd.”

De ‘bandenman’ van de ommegang zijn, is blijkbaar een familietra­ditie. Zijn grootvader en vader deden het voor hem, sinds enkele jaren staat Rob Lambrechts aan het roer van het depannaget­eam. “De wielen zijn veredelde kruiwagenb­anden, stevig versterkt want zo’n wagen kan gauw 500 kilo wegen. Ik zorg voor een volledige service vóór de ommegangen en ben elke zondag stand-by.”

Meteen uitrukken, is de boodschap als de toren meldt dat er autopech is. En dat gaat er letterlijk een beetje aan toe zoals in de pits bij de Formule 1: “Ik word getimed: 15 minuten om onder de wagen te kruipen en de band te vervangen. Zo lang houden ze de ommegang stil. Maar dat lukt normaal. Ik heb het ook nog maar twee keer moeten doen. Wel had ik bij mijn eerste ommegang in 1989 al prijs. Voor de tribunes had die wagen platte band. Omdat de tv kwam

De wielen zijn veredelde kruiwagenb­anden, stevig versterkt want zo’n wagen kan gauw 500 kilo wegen

Rob LAMBRECHTS

filmen, was daar net één nieuwe strook asfalt gelegd. Ik ben er naartoe gesjeesd in de nieuwe auto van pa. Die hing dus achteraf ook vol tarmac. Dat heb ik geweten... (lacht).”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Rob Lambrechts: “Ik heb alle 80 banden en 320 schroeven nog eens gecontrole­erd.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Rob Lambrechts: “Ik heb alle 80 banden en 320 schroeven nog eens gecontrole­erd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium