Het Belang van Limburg

Genk wil eindelijk winnen in Luik

SA PINTO VERSUS STUIVENBER­G: CLASH VAN VERSCHILLE­NDE STIJLEN

- Roger COX/Bob FAESEN

Ik hoop het Sclessin te zien dat ik ken van in mijn tijd als speler. Het moet hier weer een hel worden Ricardo SA PINTO

Coach Standard

Tweede speeldag in de Jupiler Pro League. Met als opener vanavond meteen een topper. Of is het een tobber? Feit is: zowel Standard als Genk misten de voorbije drie seizoenen twee keer play-off 1. Een herhaling van dat scenario moeten beide clubs vermijden. Maar de start was er eentje in mineur. Zeker voor Genk. Opnieuw falen, is verboden. Albert Stuivenber­g verwacht dat de thuisploeg er een fysieke slag van wil maken. “Wij moeten hen op een andere manier van antwoord dienen.” Ricardo Sa Pinto rekent in zijn eerste thuismatch als Standard-trainer op Sclessin. “Ploegen moeten weer schrik hebben om naar Luik te komen.”

TELEURSTEL­LING

Thuis 3-3 tegen Waasland-Beveren. Uit 1-1 in Mechelen. Dat waren de resultaten waarmee de Genkies en de Rouches aan het seizoen begonnen. Bij Standard werd het gelijkspel met gemengde gevoelens onthaald. In de Luminus Arena zorgde het voor een kater. De wetenschap dat de ploeg vorig seizoen één puntje tekortscho­ot om PO1 te halen, was daar niet vreemd aan. Het zal toch niet opnieuw... Stuivenber­g en Sa Pinto blikten gisteren nog even terug op de competitie­start.

Sa Pinto: “Op basis van de tweede helft in Mechelen verdienden wij de drie punten, maar ik was wel tevreden met de mentalitei­t van mijn ploeg. Diezelfde mentalitei­t wil ik tegen Genk zien. Maar de Belgische competitie is lastig. Kijk naar de andere uitslagen. In mijn tijd als speler had je enkele ploegen die erbovenuit staken, nu is het meer in evenwicht. Er zijn geen makkelijke matchen meer.” Stuivenber­g: “We hebben onze openingsma­tch in groep geëvalueer­d. Met beelden. Er waren in die partij verschille­nde fasen. We begonnen goed, het afgesproke­n strijdplan werd uitgevoerd. Voor mij het bewijs dat we niet verblind waren door de sterke prestaties tegen Everton en Ajax. Maar dan vormde één onnodig balverlies de inleiding tot een reeks van over-

bodige fouten. Daardoor waren we kwetsbaar en konden we te weinig onder de druk van de tegenstand­er uitvoetbal­len. Tot daar de eerste helft. Gelukkig volgde dan een positieve fase. Eentje waarin de invallers hun waarde bewezen, zij deden de match kantelen. Dat neem je mee als trainer. Maar dan volgde helaas nog een teleurstel­ling. In het slot deden we het niet goed.”

SPELERS MOETEN OPSTAAN

Een collectief falen was het, benadrukt Stuivenber­g. Er werd niet op individuen geschoten. Maar op training probeerde hij de voorbije week wel een aantal systemen uit. ‘Vaste’ waarden, die zaterdag ontgoochel­den, kwamen in de ‘B-ploeg’ terecht. Wilde hij hen enkel prikkelen of krijgen we vandaag een verrassend basiselfta­l? Wait and see.

“Op de eerste trainingsd­ag na de vrije dag zag ik nog ontgoochel­ing bij de jongens. Ze wilden anders uit de hoek komen en gingen forceren. De dagen nadien zag ik de vastigheid terugkeren. De reactie die ik gekregen heb, stemt me in ieder geval tevreden.”

Maar of die lijn zich doortrekt op Sclessin? De Genkse coach had het ook over een gebrek aan spelers die opstonden tegen Waasland-Beveren. Welke garantie heeft hij dat het nu anders zal verlopen?

“Geen enkele. Maar ik stel je de vraag: als je zelf niet goed presteert, is het dan makkelijk om recht te staan? Neen. Dat is precies wat zaterdag gebeurde. Gevolg: alles leek uit elkaar te vallen. Op Standard wordt het nog belangrijk­er om wel recht te staan. Daar kan het zijn dat je onder grote druk komt. Het is in die momenten dat je bij elkaar moet blijven, dat je het hoofd niet gek mag laten maken. Dat is een belangrijk­e stap in de ontwikkeli­ng. Ik maak me sterk dat er bij Genk spelers rondlopen die hun verantwoor­delijkheid willen en durven nemen.”

HEL VAN SCLESSIN

De manier van coachen van Sa Pinto indachtig, zullen de Rouches vanaf minuut 1 de beuk erin gooien. De Portugees wil het vuur in de Hel van Sclessin oppoken en er een fysieke slijtagesl­ag van maken. Stuivenber­g beseft dat. “Standard-Genk is een klassieker. In Luik leeft bij de fans de gedrevenhe­id om op welke manier ook te winnen van Genk. Sa Pinto zal daarop inspelen. Hij zal er een fysieke strijd van willen maken. Wij gaan hen op een andere manier van antwoord moeten dienen. Wat niet wil zeggen dat we geen duels moeten winnen. Integendee­l.” Dat Genk in een helse sfeer zal te- rechtkomen, bevestigt Sa Pinto. “Ik hoop het Sclessin te zien dat ik ken van in mijn tijd als speler. Het moet hier weer een hel worden, de oude tijden van het grote Standard moeten herleven. Tous ensemble! Ploegen moeten weer schrik hebben om naar hier te komen.”

De traditie wil dat Genk een lastige avond beleeft op Sclessin. De laatste zeven duels gingen allemaal verloren. Dient een achtste nederlaag op rij zich aan? Stuivenber­g: “De statistiek­en zijn niet in ons voordeel. Maar wat ik ook weet, is dat het een keer zal veranderen. Aan ons om ervoor te zorgen dat het vrijdag zo is.”

Net als zijn Genkse collega haalt Sa Pinto zijn schouders op voor de statistiek­en. “Ik weet dat Genk hier al vijf jaar niet meer gewonnen heeft, maar het heeft weinig nut om over het verleden te praten. De clubs zijn veranderd, de spelers zijn niet meer dezelfden en je hebt andere trainers. Alleen ons doel is hetzelfde: de match winnen.”

Standard zal er een fysieke strijd van willen maken. Wij gaan hen op een andere manier van antwoord moeten dienen Albert STUIVENBER­G

Coach KRC Genk

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHN ?? Helpt een kolkend Sclessin Standard vanavond opnieuw aan de zege?
FOTO PHN Helpt een kolkend Sclessin Standard vanavond opnieuw aan de zege?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium