Het Belang van Limburg

Afgetroefd door dappere dorpelinge­n

Europese campagne van Buffalo’s zit erop na blamage

- Michael VAN DAMME

Het ondenkbare is gebeurd: AA Gent ligt eruit in de derde voorronde van de Europa League tegen de dorpsclub uit Altach. Een blamage en een sportieve ramp. Zeker omdat de zege van de Oostenrijk­ers over-verdiend was. De defensie wankelde opnieuw, het middenveld kwam niet tot voetballen. De Buffalo's, die deze transferzo­mer zwaar investeerd­en, hebben grote zorgen. Altach telt 6.800 inwoners. Het eigen stadion heeft onvoldoend­e zitplaatse­n om er Europees te spelen en de duurste transfer uit de clubgeschi­edenis kostte 150.000 euro. Ook na de 1-1 in de heenmatch hadden de Buffalo's er vertrouwen in dat ze voldoende kwaliteit hadden om het varkentje te wassen. Maar gisteren werden ze negentig minuten lang afgetroefd en legde Altach alle pijnpunten van deze ploeg bloot: de defensie is kwetsbaar en als je de Buffalo's het voetballen van achteruit belet, staat er niemand op om oplossinge­n te vinden. AA Gent heeft grote zorgen. Dat Neto, Saief, Gershon en Kalinic ontbreken kan niet als excuus gelden.

Bergen branden

Klaus Schmidt, de trainer van Rheindorf Altach, had vooraf gezegd dat de bergen rond Innsbruck zouden branden. Als we rechts van ons in het Tivolistad­ion keken, zagen we boven het stadiondak een dikke grijze mistwolk dreigend tegen een Oostenrijk­se Alpentop hangen als was het een rookpluim. Hekserij leek het. De Buffalo's waanden zich ook in een spookkot. Voortduren­d schrikken was het. Een eerste keer door het vroege tegendoelp­unt, opnieuw. Na elf minuten voetballen dropte Nutz een hoge bal tussen de verdedigin­g en doelman. De pijlsnelll­e Ngamaleu won het sprintduel van Asare alsof hij Usain Bolt was en de Ghanees de bomma van Bolt. Doelman Jacob Rinne kwam weinig overtuigen­d uit en bevond zich op het moment van de lob in niemandsla­nd. De bal ging mooi over Rinne binnen: 1-0.

De gezichten van de Buffalo's stonden grauw en grijs. Algemeen directeur Michel Louwagie had vooraf geklaagd over het gebrek aan grinta in Sint-Truiden, nu sloeg de slinger in de andere richting over, al was niet élke kaart terecht. Esiti, Coulibaly, Mitrovic en Gigot pakten allen vroeg geel en Marcq mocht van geluk spreken dat het kartonnetj­e op zak bleef toen ook hij te laat kwam. Trainer Hein Vanhaezebr­ouck wisselde nog in de eerste helft Esiti omdat hij overal te laat bleef komen. Rheindorf Altach overklaste AA Gent. Niet meer, niet minder. De thuisploeg had voor rust 53 procent balbezit, iets wat niet veel ploegen klaarspele­n tegen AA Gent. Schimdt had zijn huiswerk gemaakt. Altach zette de Buffalo's achterin vast, ze vonden geen aanspeelpu­nten en kwamen in de problemen of ramden de bal weg. Dit leek meer op paniek dan op voetbal. Op het half uur moest Rinne nog goed plat op een schot van Gebauer.

Als voetballen niet lukt, kun je nog altijd bidden. God aanhoorde de Gentse schietgebe­djes en liet Netzer een duidelijke strafschop­overtredin­g op Coulibaly maken. Milicevic zette de penalty om. Maar eerlijk, dit had Altach niet verdiend. De Buffalo's slaakten een zucht van opluchting. Na een dramatisch­e eerste helft, waarin ze als een tapijt werden platgetred­en, stonden ze er beter voor dan voor de aftrap.

De bergen van Tirol bleven ook na de rust branden. Na amper vier minuten spelen schoot Ngamaleu weer als een kogel uit een geweerloop. Nu kon Mitrovic hem niet bijhouden. De Serviër probeerde hem met de handen te stoppen en kreeg terecht zijn tweede geel. Vanhaezebr­ouck trok Marcq een rij achteruit en Dejaegere en Milicevic moesten het middenveld voor hun rekening nemen. Iets later opnieuw een tik. Recordaank­oop Andrijasev­ic -hij zat helemaal niet in de match- kreeg een slag in de nek die hij tijdens de voorbereid­ing al had bezeerd en moest naar de kant. Sylla was zijn vervanger. Gent bleef kreunen, maar ontsnapte toen Altach wat later helemaal door de defensie heen combineerd­e. Aigner legde de niet te missen kans met links nog naast. Sjonge. Onze Lieve Heer vond dat hij genoeg compassie had gehad voor de zwalpende Buffalo's en gaf Altach wat het verdiende. Nutz trapte een bal heerlijk binnen. Rinne kwam er niet bij: 2-1. Altach duwde het mes nog wat dieper, Dobras draaide slimmer en sneller weg dan zijn tegenstand­er en trapte de 3-1 voorbij Rinne. Het brandt nu niet alleen in Tirol, ook in Gent.

 ?? FOTO BELGA ?? De teleurstel­ling bij AA Gent was enorm na de nederlaag in Oostenrijk.
FOTO BELGA De teleurstel­ling bij AA Gent was enorm na de nederlaag in Oostenrijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium