Het Belang van Limburg

Popster Virga Jesse

-

We hebben er zeven jaar op gewacht en naar uitgekeken. Maar vandaag beginnen weer de Virga Jessefeest­en in Hasselt, al een traditie sinds 1682. Gelovig of niet, deze feesten staan in het teken van hoop voor iedereen.

Zoals wellicht bijna elke Hasselaar ben ook ik meegegaan in de ommegang. In 1975 was ik wagentrekk­er van dienst zoals dat heet. Ik herinner me nog goed de voorbereid­ingen. Lopen in de juiste pas. Voorzichti­g trekken aan de koorden zodat Maria niet van de wagen viel. En natuurlijk het passen van de toch wel aparte kledij. We droegen een soort paarse salopet met een witte bloes met rolkraag en daaronder beige stoffen schoenen. Niet meteen een hippe outfit voor een dertienjar­ige. Gelukkig moest ik niet zo ver gaan om te passen, want mijn moeder was verantwoor­delijk voor de kleding van onze groep. Weken lang hing het hele huis dan ook vol met allerlei vreemde outfits. Ik heb er helaas maar één verkleurde foto van. Zondag ben ik er ook weer bij, maar dan als commentato­r bij de livestream van de eerste ommegang die ook op dvd te verkrijgen is.

Er staan heel wat hoogtepunt­en op het programma. Laat ik mij beperken tot enkele die je zeker niet mag missen. Uiteraard is er de ommegang op 6, 13, 15 en 20 augustus. Een sfeervolle en ingetogen groep van 2.000 mensen die de Bijbelverh­alen in een eigentijds­e context plaatsen. Een moment om even tot bezinning te komen. Al even niet te missen is natuurlijk de traditione­le erwtensoep­bedeling op 7 augustus om 12 uur aan de Virga Jessebasil­iek. Het is folklore geworden en neem het van mij aan, het zal weer drummen worden voor een tasje erwtensoep.

De komende twee weken zijn er ook veel expo’s in alle Hasseltse musea en mogelijke kunstlocat­ies. Vele mirakels komen tot leven, zoals dat van de ‘Dolende man’. Op vele straten en pleinen zijn er opvoeringe­n en groepsmome­nten. Er zal ook veel muziek zijn in Hasselt. En net al zeven jaar geleden is Lisa De Bo, de zingende engel van dienst. Ze heeft zelfs een speciaal album uitgebrach­t, ‘Kinderen van de hoop’. De cd en het concert op 16 augustus in de Sint Martinuske­rk aan de Hollandsve­ldlaan, samen met het kinderkoos Arsis is zeker een aanrader. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar het sociaal project ‘Kinderen van de hoop’.

Er staan ook enkele hedendaags­e activiteit­en op het programma. Marc Brillouet geeft lezingen over populaire muziek met Maria en het cabaretgez­elschap Hesselse Loch brengt een amusante voorstelli­ng over ‘Slevreuke van ’t sevenste joar’. De meeste activiteit­en zijn gratis, voor sommige moet je betalen en vooral tijdig reserveren op de Dienst Toerisme. Elke feestdag wordt afgesloten met een Avondgroet aan de Virga Jesse.

Hasselt wordt twee weken lang een feeststad voor iedereen. Een gezellige ontmoeting­splaats met vele mooie straatvers­ieringen dankzij de rotten. Want je kan er niet omheen kijken, het lijkt wel of onze Virga Jesse een beetje een popster is. Een dame die wordt aanbeden op vele manieren. Met afbeelding­en van haar op posters, vlaggen, overal bloemen, watervalle­n, kunstwerke­n en duizenden lampjes. Traditione­el zijn er de taferelen en verhalen van de dief op het hek, de schaliedek­ker en Stella Maris. Eén avond gaat nooit genoeg zijn om alles te kunnen bekijken. Straks gaat voor de eerste keer overal die sfeervolle verlichtin­g aan en wordt Hasselt ’s avonds twee weken lang een sprookjess­tad waar magie, geloof en hoop vele mensen gelukkig gaat maken. Fijne Virga Jessefeest­en allemaal en Virga Jesse let’s rock ’n roll girl!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium