Het Belang van Limburg

Teuns grijpt de macht in Polen

Halenaar houdt stand tussen grote namen en begint als leider aan slotrit

- Davy SCHEELEN

Dylan Teuns blijft op een wolk presteren. De jonge Halenaar nam gisteren in de Ronde van Polen na een stevige bergrit de leiderstru­i over van Peter Sagan. Terwijl de wereldkamp­ioen door het ijs zakte, hield de jonge Limburger stand tegen grote namen als Nibali, Majka en Costa. Als hij vandaag ook de zware slotrit overleeft, treedt hij als eindwinnaa­r in de voetsporen van gouwgenote­n Johan Vansummere­n en Tim Wellens. Dylan Teuns rijdt rond in een lange droom die voorlopig geen einde kent. Met de koninginne­nrit nog voor de boeg topt hij het klassement van deze sterk bezette WorldTour-wedstrijd. Achter hem - zij het op luttele seconden bulkt het van de kampioenen: Tourwinnaa­r Vincenzo Nibali, bolletjest­rui Rafal Majka, witte trui Adam Yates, wereldkamp­ioen Rui Costa, Luik-Bastenaken­Luik-winnaar Wout Poels en ga zo maar door. Teuns hield in de stevige bergrit van gisteren, in tegenstell­ing tot Peter Sagan, meer dan goed stand. De etappezege was voor de Australiër Jack Haig van Orica-Scott. Teuns bolde een kleine minuut later in een select elitegroep­je als twaalfde over de streep en nam de leiderstru­i over van de wereldkamp­ioen. “Het was een zware rit: veel klimwerk en heel lang, dus ik ben best wel moe”, aldus de Halenaar. “Nu, ik ben er zeker van dat dat voor iedereen geldt. Het team verrichtte opnieuw fantastisc­h werk, zoals gepland. Ze reden zo hard, dat een hele reeks renners meteen moest passen. Onder druk van Rohan Dennis en Tejay van Garderden wilden we de finale ingaan met een zo klein mogelijke groep. Ook Peter Sagan en zijn team moesten er aan geloven.”

Bloed, zweet en tranen

Teuns pareerde in de geanimeerd slotfase alle aanvallen van zijn concurrent­en, al moest hij daar erg diep voor gaan. “Het voelt enorm goed om de leiderstru­i te dragen, maar het heeft bloed, zweet en tranen gekost om zo ver te geraken. Het niveau is zo hoog dat ik alle krachten uit mijn lijf moest putten om het te redden. Dankzij het team sta ik hier nu. Zij toonden heel veel vertrouwen in mij. Hoewel ik bovenaan sta, zijn de verschille­n klein en bonussecon­den aan de meet kunnen de doorslag geven. Het zal knokken worden. Zowel ik als het team moeten er nog één keer voor gaan om het af te ronden.”

Dat moet vandaag gebeuren in de koninginne­nrit die kort maar bijzonder krachtig. Amper 132 kilometer lang, maar wel een pittige ondernemin­g met acht zware hellingen. De Muur van Bukovina ligt tweemaal op het parcours, een klepper met percentage­s tot 22%. In principe een kolfje naar de hand van Teuns, die de voorbije weken op dergelijke klimmen uitblonk. Als hij zijn ondernemin­g tot een goed einde brengt, treedt hij in de voetsporen van gouwgenote­n Johan Vansummere­n en Tim Wellens. Zij schreven in respectiev­elijk 2007 en 2016 de Ronde van Polen op hun naam.

Het voelt enorm goed om de leiderstru­i te dragen, maar het heeft bloed, zweet en tranen gekost. Het niveau is zo hoog dat ik alle krachten uit mijn lijf moest putten om het te redden

Dylan TEUNS

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Dylan Teuns nam de gele leiderstru­i over van Peter Sagan.
Foto PHOTO NEWS Dylan Teuns nam de gele leiderstru­i over van Peter Sagan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium