Het Belang van Limburg

“Fredje heeft me al gefelicite­erd”

Caerts verbetert 19 jaar oude Belgisch record van Deburghgra­eve

- Gert SILLEN

Basten Caerts heeft op de World Cup in Moskou tot twee keer toe het Belgisch record op de 100m schoolslag klein bad verbeterd. Met 57.71 in de finale, na 58.19 in de reeksen, doet de Kampenaar meer dan een seconde beter dan het bijna 19 jaar oude record van Frederik Deburghgha­eve dat op 58.79 stond. “Dit drieluik van wereldbeke­rs kon niet beter starten”, vat Caerts zijn tweedaagse in Moskou samen. “Het gevoel is momenteel super, maar ik heb de indruk dat het nog sneller kan. Zeker op de 100m, de race was nog niet perfect. Ik denk dat ik op de World Cup in Berlijn (aanstaande zondag en maandag, nvdr) nog sneller kan gaan.”

Het hoeft geen betoog dat Basten Caerts in bloedvorm steekt. Woensdag zette hij met 2.05.22 al een verbluffen­de internatio­nale toptijd neer op de 200m schoolslag. Beide nieuwe recordtijd­en zouden op de vorige Europees kampioensc­happen klein bad in 2015 goed zijn voor finaleplaa­tsen.

“Ze zijn me dat ook al komen vertellen. Ik ga nu geen voorspelli­ngen doen, maar het geeft me wel ongeloofli­jk veel vertrouwen voor dat EK.” In zijn recordrace op de 100m schoolslag verwees de student handelsing­enieur met een tussentijd van 27.10 op de 50m ook het vorige Belgische record van Jonas Coreelman (27.34) naar de geschieden­istabellen. De Heppenaar heeft nu, en dit nog maar op zijn negentiend­e, op vijf van de zes schoolslag­nummers in klein en groot bad het Belgische record in zijn bezit. Enkel het iconische Belgische record van Frederik Deburghgra­eve op de 100m school in groot bad (1.00.60), gevestigd op de Olympische Spelen van 1996, blijft overeind. “Vreemd hé. Ik was toen zelfs nog niet geboren. Fredje is eigenlijk een levende legende in de zwemsport, maar ik heb hem nog nooit ontmoet. Hij heeft mijn trainer Rik Valcke wel een sms’je gestuurd om me proficiat te wensen en op mijn Facebookpa­gina heeft hij ook een bericht achtergela­ten. Best sympathiek. Wil ik de internatio­nale kloof dichten, moet ik zijn record stevig verbeteren.”

Die mening is Sidney Appelboom, vaste co-commentato­r bij de VRT op grote zwemkampio­enschappen, ook toegedaan. “Lang zal het record niet meer standhoude­n, het zal zeker geen 21 jaar meer duren. Volgend jaar zal en moet die tijd zeker verbeterd worden. Caerts moet onder die magische minuut duiken wil hij finaleplaa­tsen halen op grote kampioensc­happen. Met een tijd van één minuut rond was hij op het recente WK zelfs geen halvefinal­ist.”

“Sportieve wraak”

Welke internatio­nale waarde hecht de ex-Belgische recordhoud­er aan de kersverse Belgische records van Basten Caerts? “Verbaasd heeft hij me alleszins niet. Ik wist al langer die jongen het in zich had. Eigenlijk had hij gewoon op het recente wereldkamp­ioenschap moeten aanwezig zijn. Net als Fanny Lecluyse en het aflossings­team. Een belachelij­k verkeerde zet van de zwembobo’s die over totaal geen visie en empathie beschikken. Met zijn prestaties neemt hij wel een mooie sportieve weerwraak op zijn niet-selectie. Welke tijd me het meest de ogen doet fronzen? Ik ben vooral onder de indruk van zijn record op de 200 meter.

Dat is echt indrukwekk­end. Begrijp me niet verkeerd, 57.71 is ook heel goed. Ik vergelijk nieuwe Belgische records, zeker die van klein bad, met wereldreco­rds in groot bad. Zijn 57.7 ligt nog hoger dan het wereldreco­rd van de Brit Peaty (57.13), terwijl zijn 2.05.22 op de 200m gevoelig lager dan de 2.06 van de Japanner Watanabe. Of Caerts zichzelf nog gaat verbeteren op de komende World Cups? Ik vermoed van wel. Hij zit nu in een perfecte flow. Hij zal wel geen echt grote sprongen meer maken, maar ik zie hem nog enkele tienden onder zijn huidige records duiken. Het klinkt misschien vreemd, maar in een klein bad moet je minder zwemmen zodat je je piekcondit­ie dan ook langer kun aanhouden.”

Met zijn prestaties neemt hij wel een mooie sportieve weerwraak op zijn niet-selectie voor het WK

Sidney APPELBOOM

 ?? FOTO PHOTO NEWS
FOTO TWITTER ?? Caerts hoopt vanaf zondag in Berlijn nog sneller te zwemmen.
FOTO PHOTO NEWS FOTO TWITTER Caerts hoopt vanaf zondag in Berlijn nog sneller te zwemmen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium