Het Belang van Limburg

2.000 mensen stappen op in vier ommegangen

-

Wat zijn de Virga Jessefeest­en?

“Hasselt heeft een eigen naam voor Maria: de Virga Jesse, naar de profetie dat uit de stamboom van Jesse iemand zou komen die hoop en troost brengt. Het beeld van de Virga Jesse staat in de basiliek en sinds 1682 dragen de Hasselaren haar zevenjaarl­ijks door de stad. Om dank u te zeggen, beschermin­g te vragen en omdat ze trots op haar zijn”, zeggen Luc Smeets en Annemarie Renwart van het VJ-comité. “Dit wordt de 46ste editie.”De Virga Jessefeest­en hebben voor het eerst ook de zegen gekregen van paus Franciscus.

Wat kan ik er zien?

“Heel veel. Van 5 tot 20 augustus zijn er meer dan 400 activiteit­en. En dat gaat heel breed van concerten, tentoonste­llingen, soepbedeli­ng, tot wandelinge­n en bijna 50 rotten (versierde wijken en straten, nvdr). Met als hoogtepunt­en de vier ommegangen: op zondagen 6, 13 en 20 augustus vanaf 15 uur en een avondommeg­ang op 15 augustus om 19.30 uur. Tweeduizen­d deelnemers uit 20 parochies trekken door de straten. De jongste telg is 3 maanden, de oudste net 92 jaar. Elke ommegang heeft een eigen parcours (het kaartje van de eerste ommegang vindt u morgen in de krant).”

Wat zijn die ommegangen?

“Belangrijk­e momenten uit het leven van Maria en Jezus worden getoond, maar tegelijker­tijd kijken we met een eigentijds­e blik naar de Virga Jesse, wat zij vandaag voor ons kan betekenen”, zegt regisseur Renwart. “Deze editie staat heel nadrukkeli­jk in het teken van hoop. Toen we gingen nadenken over het thema, vroegen we ons af waar mensen vandaag nood aan hebben. In deze tijden waarin terreur toch vaak aanwezig is. En dat is hoop, iemand die troost biedt”, stelt deken Ali Cornelissi­s.

Wat betekent terreurniv­eau 3 voor de feesten?

“Bij elke ommegang wordt er een veiligheid­szone ingesteld rond het parcours, die volledig verkeersvr­ij wordt”, zegt burgemeest­er Nadja Vananroye. Voor de ommegangen op zondag gaat de zone ‘dicht’ van 11 tot 20 uur, op dinsdag is dat van 15.30 tot 00.30 uur. Parkeren mag niet in de straten van de ommegang, vanaf 11 uur begint de politie met wegslepen. De parkings binnen de zone kan u niet in van 11 tot 20 uur. Ook voetganger­s niet. De stad raadt aan om de auto te parkeren aan Ikea, daar kan u met de pendelbus naar het centrum. Grote tassen of rugzakken laat u best thuis.

Wat kost het?

De ommegangen kan u gratis bekijken langs het parcours. De tribunes op het Dusartplei­n moet u reserveren, een zitje kost 12 euro in voorverkoo­p. Via Toerisme Hasselt, 011/23.95.40 of toerisme@hasselt.be.

Xwww.virgajesse­feesten.be

 ?? MINTEN
FOTO SERGE ?? Chris Nwosu: “Het zijn zo’n warme feesten.”
MINTEN FOTO SERGE Chris Nwosu: “Het zijn zo’n warme feesten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium