Het Belang van Limburg

“Van voetballer tot koning”

Chris Nwosu stapt mee als koning

-

Veel authentiek­er kan je het niet maken: een ‘echte’ Afrikaan zal zondag door Hasselt trekken als één van de drie koningen. Letterlijk stralend. “Ik draag een gouden kleed. Alleen kanariegee­l met blauw was nog beter geweest”, grinnikt Chris Nwosu (45), ex-voetballer bij STVV en... Real Madrid. “Ik vond het een hele eer toen ze het mij gevraagd hebben, geen moment van twijfel. Dit worden mijn tweede Virga Jessefeest­en, ook vorige keer ben ik meegegaan. Maar toen was dat gewoon tussen de groep van de Catharinaw­ijk. Dat wilde ik dit keer ook, het zijn zo’n warme feesten. Maar nu vond iedereen dat ik koning moest worden. Ik weet niet of mijn kleur daar iets mee te maken heeft”, lacht de Nigeriaan. “Geloof is belangrijk voor mij. Ik ben katholiek opgevoed, ben misdienaar in de Catharinak­erk en ga nog elke zondag naar de mis. Daarom ben ik ook zo goed als gestopt met voetballen in Runkst. In het begin waren de matchen op zaterdag, maar daarna werd dat zondag. En dat kon ik niet combineren met de kerk.”

Real Madrid

Via een omweg langs Real Madrid is Nwosu in Limburg beland. “Ik heb in de nationale jeugdploeg van Nigeria gespeeld, na een WK ben ik dan op 19 jaar gescout door Real. Achteraf zochten ze een snelle spits bij STVV. Beerschot heb ik trouwens ook nog gedaan.”

Profession­eel voetballen is er vandaag niet meer bij, Nwosu werkt voor een transportb­edrijf in Opglabbeek. En wordt nu dus koning. “Ik ben net terug van Nigeria en heb daar verteld dat ik gekroond word. Maar ze kennen de processie niet... Misschien word ik volgende keer wel herkend op de luchthaven. Daar komt de koning van België”, grapt hij.

Wordt dat niet moeilijk als snelle spits om traag te stappen in de processie? “Dat tragere ritme vind ik belangrijk, zodat de boodschap goed doordringt bij de mensen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium