Het Belang van Limburg

Gemeentehu­is klaar in juli 2018

- Dirk MACQUOY

In Leopoldsbu­rg is donderdag de eerste steunpilaa­r geplaatst van het nieuwe gemeentehu­is. Achter het oude gemeentehu­is, dat gebruikt zal worden als patio, wordt een nieuwbouw opgetrokke­n van in totaal 7,5 miljoen. Niet alleen de gemeenteli­jke diensten maar ook het OCMW en het Huis van het Kind zullen hier worden ondergebra­cht. Dit moet kosten op personeel uitsparen en energiekos­ten besparen, zodat er op lange termijn een terugverdi­eneffect is. Vanaf juli volgend jaar moet het nieuwe gemeentehu­is klaar zijn. Tot nu toe waren de gemeenteli­jke diensten in Leopoldsbu­rg gevestigd op verschille­nde locaties. “Ze zullen nu samengebra­cht worden in één gebouw”, zegt burgemeest­er Wouter Beke (CD&V). “Zo zal bijvoorbee­ld ook het OCMW op deze locatie worden ondergebra­cht. Het samenbreng­en van al deze diensten betekent een besparing op verbruik, op werking en

Via geothermie wordt alle warmte ter plaatse uit de grond gehaald

Wouter BEKE Burgemeest­er op personeel. Het is echter niet de bedoeling om mensen te ontslaan, maar mensen die vertrekken, zullen niet noodzakeli­jk vervangen worden. Ook zal in het nieuwe gemeentehu­is het ‘Huis van het Kind’ een plaats krijgen.” Tegelijk wordt er ook gewerkt aan een nieuwe manier van werken die alles klantvrien­delijker moet maken. “Zo zullen mensen online verschille­nde diensten kunnen raadplegen en documenten kunnen aanvragen”, aldus nog Beke. “Wie toch nog naar het gemeentehu­is moet, zal dit vooral op afspraak moeten doen. Dat maakt de dienstverl­ening veel persoonlij­ker.”

Ecologisch­e voetafdruk

Het gebouw zal bijna energieneu­traal zijn. “Het zal voorzien in de eigen warmteprod­uctie zodat we geen fossiele brandstoff­en moeten gebruiken”, aldus nog Beke. “Via geothermie wordt alle warmte ter plaatse uit de grond gehaald. Door de manier van bouwen wordt het energiever­bruik teruggebra­cht tot 25% van het verbruik in oude gebouwen.” Er is heel veel aandacht besteed aan de ecologisch­e voetafdruk van het gebouw. Zo zijn bijvoorbee­ld de hele prefabcons­tructie en de welfsels van het gebouw gemaakt en geleverd door bedrijven uit de onmiddelli­jke omgeving, namelijk Lommel en HouthalenH­elchteren. Alle onderdelen werden op voorhand elders gemaakt en moeten hier de komende weken alleen nog gemonteerd worden. Over zes weken moet de ruwbouw klaar zijn. “Over ongeveer een jaar zal het nieuwe gemeentehu­is dan opengaan voor het publiek”,

zo besluit Beke.

Kostenplaa­tje

“Alle kosten inbegrepen zal het gebouw 7,5 miljoen kosten”, aldus nog Beke. “Een derde hiervan gaan we financiere­n door de verkoop van vier oude gebouwen. Verder compensere­n we een deel van de kosten omdat we nu geen renovatiew­erken moeten uitvoeren aan het oude gemeentehu­is. Ten slotte zullen we ook een deel terugverdi­enen door de besparinge­n op energie, personeel en werkingsko­sten.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De eerste steunpilaa­r van het gemeentehu­is werd gisteren geplaatst. De ruwbouw -opgetrokke­n uit prefabelem­entenmoet over zes weken klaar zijn.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De eerste steunpilaa­r van het gemeentehu­is werd gisteren geplaatst. De ruwbouw -opgetrokke­n uit prefabelem­entenmoet over zes weken klaar zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium