Het Belang van Limburg

Stad leert senioren taxi gebruiken

Koerswijzi­ging door gebrek aan vrijwillig­ers Minder Mobielen Centrale

- Dirk JACOBS

De stad Hasselt gaat senioren leren hoe ze de Hasseltse taxi’s beter kunnen gebruiken voor hun verplaatsi­ngen. “Jongeren spreken af en delen de kosten, dat principe gaan we proberen uit te leggen”, zegt schepen Brigitte Smets (sp.a). Het initiatief komt er omdat de zoektocht naar vrijwillig­ers voor de Minder Mobielen Centrale steeds moeizamer verloopt. “Uit onze bevraging bij senioren in 2015 bleek dat eenzaamhei­d een van hun grootste problemen is”, zegt OCMW-voorzitter Brigitte Smets. “Mobiliteit is daar vaak nauw bij verbonden. We zijn dan ook bijzonder blij dat 24 vrijwillig­ers elke dag klaarstaan om belangeloo­s medemensen te helpen met hun vervoer.” Smets doelt daarmee op het team van de Minder Mobielen Centrale, dat dankzij vrijwillig­e chauffeurs vervoersmo­gelijkhede­n aanbiedt aan personen met mobiliteit­sproblemen.

Eenzaamhei­d

“Maar er is echt nood aan bijkomende bestuurder­s”, gaat Smets verder. “Vandaar onze oproep naar jonggepens­ioneerden die graag een of meer momenten per week met de auto rijden en minder mobiele senioren bij hun verplaatsi­ngen willen helpen. Meer dan duizend senioren komen immers wekelijks een of meerdere keren naar een van onze lokale dienstence­ntra voor cursussen, ontspannin­g of het middagmaal. Alleen al in de campus Stadspark kwamen vorig jaar bijna 4.900 mensen eten. De meesten geraken er op eigen kracht, maar we vermoeden dat nog veel meer senioren wat graag met andere Hasselaren een hapje willen eten, maar eigenlijk niet goed weten hoe ze er kunnen geraken. De ritten

Koen SWENNEN Taximaatsc­happij HTM die onze vrijwillig­ers uitvoerden gingen voor de helft (3.024) om medische redenen, 864 wilden boodschapp­en doen, een honderdtal mensen reed naar onze dienstence­ntra en meer dan 2.000 andere ritten leidden naar andere bestemming­en.” “Concreet gaan we daarom enkele informatie­sessies organisere­n waarin we onze senioren kunnen uitleggen hoe de taxi’s in Hasselt precies werken”, zegt Smets. “Sommigen weten dat, anderen helemaal niet.”

Kosten delen

“Uiteraard zijn we hier zeer over te spreken”, zegt Koen Swennen van taximaatsc­happij HTM. “We vervoeren nu ook al heel wat senioren maar het klopt dat we een bepaalde groep, die het systeem misschien minder goed kent, niet of erg moeizaam bereiken. Een rit binnen de grote ring kost maar 8 euro. Als we dan een groepje van vier senioren oppikken en die delen de kosten, zoals jongeren dat vaak doen, dan kost een rit van deur tot deur hen 2 euro. We gaan met plezier in op de uitnodigin­g om een en ander te gaan uitleggen aan de senioren.”

Wie zich toch geroepen voelt om als vrijwillig­er voor de Minder Mobielen Centrale aan de slag te gaan, kan op zaterdag 2 september in de namiddag terecht in de twee dienstence­ntra van Hogevijf tijdens de opendeurda­g. Langslopen bij het OCMW kan uiteraard ook.

Het klopt dat we een bepaalde groep, die het systeem misschien minder goed kent, niet of erg moeizaam bereiken

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? De stad wil meer senioren in taxi’s krijgen, en organiseer­t daarom enkele infosessie­s.
FOTO SERGE MINTEN De stad wil meer senioren in taxi’s krijgen, en organiseer­t daarom enkele infosessie­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium