Het Belang van Limburg

Zestiger half blind geslagen bij brute overval

-

De 62-jarige François V. H. uit Opglabbeek draagt tot op vandaag nog sporen van de brutale overval waarvan hij op 21 februari slachtoffe­r was. “Ik zie het niet meer goedkomen. Hij kan zich niet meer behelpen. Ze hebben hem zo hard geslagen dat zijn gezicht volledig gebroken was”, zucht zoon Jean. De daders zijn twee jonge twintigers die in hetzelfde flatgebouw als het slachtoffe­r woonden. Donderdag zijn ze een eerste keer voor de rechter verschenen. François verbleef lange tijd op intensieve zorgen, maar is nu weer thuis. “Hij zit de hele dag in zijn zetel. Zijn zicht is nagenoeg weg. Hij kan niks meer en moet zich laten verzorgen zoals een klein kind. Alleen wonen lukt niet meer. Daarom komt er dagelijks hulp langs. Daarvoor was papa iemand die regelmatig ging kaarten en een pintje ging drinken. Allemaal voorbij”, zegt zijn zoon Jean.

Oorlogstui­g

Terug naar 21 februari. In de vooravond vielen de twee jonge verdachten het appartemen­t van François binnen langs de Reyndersst­raat. Ze hadden het gemunt op de verzamelin­g oorlogstui­g van de zestiger. In de woning bevonden zich twee kamers ingericht met materiaal uit de Eerste en Tweede Wereldoorl­og. Met een list wisten ze François naar buiten te lokken. “Ze tikten op de radiatoren waardoor er ook in zijn appartemen­t lawaai ontstond. De daders wisten dat hij dan altijd naar beneden ging om de cv-ketel te controlere­n en sloegen toen toe”, luidt het. Wat daarna volgde was puur bruut geweld. “Heel zijn gezicht was gebroken. Zijn oogkassen, kaken, neus … Echt alles. En dan was er nog een hersenbloe­ding. Eind deze maand volgt nog een oogoperati­e, maar het valt af te wachten of die voor veel beterschap zal zorgen. Nu ziet papa amper iets”, luidt het. Vervolgens vertrokken de overvaller­s met een deel van de oorlogsver­zameling zoals oude munten, waarvan maar een deel teruggevon­den is. Het was François’ broer die hem ’s nachts rond drie uur vond. “Het licht brandde nog en de deuren stonden open in het gebouw. Kort daarna zag ik mijn broer liggen”, vertelde hij eerder in de krant.

Flatgenoot

Frappant is dat een 23-jarige dader, die op het moment van de feiten een enkelband droeg, in hetzelfde flatgebouw woonde als het slachtoffe­r. “Hij woonde onder papa en de tweede verdachte woonde bij hem in. Helemaal correct was dat allemaal niet. Ik heb ze later buiten nog zien staan en er liep een bloedspoor naar beneden. Stommerike­n”, aldus een boze Jean. Enkele dagen later pakte de politie de twintiger en zijn 24-jarige kompaan uit Lanaken op. Ze verblijven momenteel nog altijd in de gevangenis. “Mijn cliënt beseft de ernst van de feiten. Hij durft zijn buurman niet meer aan te kijken”, zegt zijn advocaat. Het proces tegen de jonge twintigers had donderdag voor de Tongerse correction­ele rechtbank moeten starten. Een procedurek­westie besliste er anders over. “Dit is een zaak voor een zetel met drie rechters en niet voor één zoals vandaag. Er staan immers straffen op die tot 30 jaar kunnen oplopen”, aldus de rechter. Het proces is nu uitgesteld naar donderdag 10 augustus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium