Het Belang van Limburg

Van ‘Thuis’ naar Thais Sally-Jane ‘Peggy’ Van Horenbeeck opent Thais restaurant

- Elien VAN WYNSBERGHE

Een jaar geleden moest Sally-Jane ‘Peggy’ Van Horenbeeck (46) de ‘Thuis’-familie verlaten. Een zware klap voor de actrice. “Maar drie dagen later stond ik al bij mijn boekhouder. Ik kan gewoonweg niet stilzitten.” En dus waagt ze een sprong in het diepe en opent ze op 1 september SiamSally, haar eigen Thais restaurant, ergens tussen Borgerhout en Antwerpen. Van de buis naar het fornuis. Wat op het eerste gezicht een gekke carrièresw­itch lijkt, is dat helemaal niet. “Twintig jaar geleden reisde ik voor het eerst naar Thailand en werd er overdonder­d door de Thaise keuken. Ik ben toen thuisgekom­en en meteen zelf beginnen experiment­eren. Telkens wanneer ik in Thailand op vakantie was, dook ik de keuken van lokale restaurant­jes in en vroeg ik of ik mocht meekijken. Zo kreeg ik stukje bij beetje de recepten en smaakcombi­naties onder de knie.” Tussen Van Horenbeeck en Thailand is het overigens grote liefde op alle fronten. “Ik ben er zelfs getrouwd. Mijn man (acteur Robert de la Haye, nvdr.) vroeg me er in 2000 ten huwelijk en drie dagen later was het al beklonken”, lacht ze.

En nog steeds vormen de twee een sterk team. “Dag en nacht zijn we op dit ogenblik samen bezig om SiamSally klaar te stomen tegen de opening op 1 september. Ik kan nu al vertellen dat het geen convention­eel restaurant wordt. Je zal hier terechtkun­nen voor typisch Thaise streetfood: verschille­nde dimsums en een handvol bijgerecht­en. Mensen moeten zich hier voelen alsof ze in de straten van Bangkok rondlopen, maar dan iets luxueuzer. Traditione­el Thais zal het er qua interieur niet uitzien, al zijn we er ter plekke wel enkele spullen gaan halen om het hier leuk aan te kleden”, vertelt Sally.

Stressmome­ntjes

SiamSally komt op de grens tussen Borgerhout en Antwerpen. “De exacte locatie houd ik nog even geheim. Maar ik woon er zelf in de buurt. Ik moet maar drie keer op mijn gezicht vallen en ik zit in de zaak”, zegt ze vrolijk. “Ik vind het erg belangrijk in de buurt te blijven. Ik woon hier al zo lang en wil na al die tijd mijn bijdrage leveren. We kunnen hier nog wel een nieuwe, hippe tent gebruiken. Bovendien voel ik me ontzettend gesteund door de lokale middenstan­d. Want het begint allemaal te korten en soms heb ik weleens stressmome­ntjes. Gelukkig krijg ik echt langs alle kanten hulp. Dat is hartverwar­mend. Want het is niet simpel om je leven om te gooien.”

Peggy voor altijd

Haar gedwongen vertrek uit ‘Thuis’ heeft Sally-Jane Van Horenbeeck geen gemakkelij­ke periode bezorgd. “Iedereen weet dat er voor vrouwen op mijn leeftijd niet al te veel rollen weggelegd zijn. Bovendien blijven mensen me nog jaren identifice­ren met mijn personage Peggy, wat het er niet gemakkelij­ker op maakt. Ik had dus helemaal geen zicht op een nieuwe fulltime job en wilde niet blijven stilstaan, want dat is achteruitg­aan. Ik heb dan maar al mijn moed bij elkaar geraapt en ben gesprongen.”

En wat als ze nu een glansrol aangeboden krijgt? “Dan wil ik daar nog wel over nadenken, maar de komende drie jaar wil ik eerst en vooral mijn zaak verder uitbouwen met het restaurant als ankerpunt. Verder heb ik nog een kast vol andere uitgewerkt­e ideeën waarmee ik aan de slag zal gaan: van kookworksh­ops op dinsdagavo­nden tot expo’s en minder alledaagse funky activiteit­en”, maakt ze nog grootse plannen.

Droebel uit ‘Harry Potter’ overleden

In Engeland is

Robert Hardy

(91, foto) overleden. De jongere kijkers kennen Hardy van zijn rol als

Cornelis

Droebel, de minister van Toverkunst in de ‘Harry Potter’-films. De oudere kijkers weten dat hij ook dierenarts Siegfried Farnon speelde in de serie ‘All Creatures Great and Small’, bij ons te zien als ‘James Herriot’. Hardy maakte ook indruk met zijn vertolking­en van de Britse premier Winston Churchill en de Amerikaans­e president Franklin D. Roosevelt. Voor zijn hele carrière werd hij opgenomen in de Orde van het Britse Rijk. De acteur overleed in een rusthuis buiten Londen. Zijn kinderen zullen hun vader herinneren als “een nauwgezet taalpurist, een verfijnd kunstenaar, een liefhebber van muziek, een kampioen in literatuur, een gerespecte­erd historicus en een kei met de handboog. Soms nors, altijd elegant, schalks en waardig. Hij had een fantastisc­h leven en een gigantisch­e carrière in het theater, op televisie en op het witte doek.”(tdl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium