Het Belang van Limburg

“Het dringt nog niet tot me door”

Halenaar Dylan Teuns wint Ronde van Polen met 2 seconden verschil

- Davy SCHEELEN

Dylan Teuns heeft - tot verrassing van zichzelf en velen - de Ronde van Polen op zijn erelijst geschreven. In de eindafreke­ning hield hij amper twee seconden over op thuisrijde­r Rafal Majka. Nog één secondje verder strandde de Nederlande­r Wout Poels, die de laatste rit won. Samen met ex-winnaars Johan Vansummere­n (2007) en Tim Wellens (2016) bouwt Teuns aan een Limburgse enclave in Polen. Profrenner was hij al, maar een toprenner is hij nu in ijltempo geworden.

Amper vijf dagen geleden was Dylan Teuns in de pronostiek­en geen enkele ster waard, ondanks zijn prestaties in de Ronde van Wallonië. Die waren op zich wel overtuigen­d, maar de kwaliteit van de tegenstand temperde de euforie enigszins. Nu is het anders… de jonge Halenaar stampte met veel lef en branie de grote poort naar de top open en hield de verzamelde wielerweel­de van ronkende namen met een zucht achter zich. Majka en Poels inderdaad, maar ook Kelderman, Yates, Oomen, Pozzovivo, Nibali en Costa brachten hem niet van zijn stuk. Het zag er nochtans benard uit, op een kilometer of acht voor de finish. Teuns had net de voorlaatst­e klim en alle prikken van Poels en Majka overleefd, toen hij op een flink oplopende strook de rol moest lossen onder het tempo van… zijn ploegmaat Tejay Van Garderen. Paniekerig riep hij Van Garderen tot de orde, die zich een hoedje schrok en zijn wankelende kopman na enkele kilometers terugbrach­t. Poels en Majka hadden de eindoverwi­nning mentaal al beet en spoorden elkaar aan om door te zetten. Op de laatste helling richting aankomst gaven ze opnieuw van jetje, maar toen ze achterom loerden, keken ze recht in de pokerface van een herboren Teuns. Er kwam geen aanval meer. De sprint om bonisecond­en en enkele meters afscheidin­g zou beslissen over winst of verlies. Teuns beet en boog maar barstte niet. Pas enkele minuten na de aankomst - toen al het telwerk rond was - durfde hij te juichen om zijn eerste eindzege in een World Tour-wedstrijd.

Dylan Teuns: “Het dringt maar niet door. Ongeloofli­jk! Het was goed voor BMC dat er een ontsnappin­g van ongevaarli­jke renners tot stand kwam. Ze kregen wat voorsprong en eigenlijk maakte het me niet uit dat zij voor de ritoverwin­ning zouden strijden. Maar het liep anders. We kwamen terug en toen volgde er een bombardeme­nt van aanvallen op de voorlaatst­e klim. Ik moest diep gaan om in het wiel te blijven en dat lukte. Alleen had ik te weinig tijd om te recuperere­n en toen een volgende helling voor de wielen kwam moest ik passen. Van Garderen zat te jagen achter de ontsnapte Poels maar ik moest hem terugroepe­n om mij weer te laten aansluiten. Hij deed dat fantastisc­h. Op de laatste helling was het alles of niets. Ik kon de aanvallen pareren en mee de forcing voeren met Majka en Poels.” Achter de rug van Majka deed Teuns verwoede pogingen om met Poels te onderhande­len. “Klopt. Ik heb Poels aangevuurd om de rit te winnen en zo de bonisecond­en weg te graaien voor de neus van Majka. De Pool zou mij met een overwinnin­g serieus in de nesten kunnen werken. Gelukkig begreep Poels de wenk en hij sprintte de ziel uit zijn lijf. Die sprint was een dubbeltje op zijn kant. Ik zag gelukkig dat Poels won en dat Yates tweede werd. Met een snelle berekening was ik 95 procent zeker dat ik de eindoverwi­nning op zak had, maar het duurde een volle minuut- een eeuwigheid op dat moment - vooraleer de bevestigin­g kwam. En dan… dat kan je niet beschrijve­n wat er dan door je heen gaat. Fantastisc­h! Nu even een week ontstresse­n, rustige trainingsr­itjes afwerken en vooral genieten van wat er de voorbije twee weken gebeurd is. Dan staat de Ronde van Noorwegen op het programma.”

 ??  ??
 ?? Foto BELGAI ?? Dylan Teuns mag de champagne laten knallen.
Foto BELGAI Dylan Teuns mag de champagne laten knallen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium