Het Belang van Limburg

150 vrouwen om eicel te doneren

- Joos MEESTERS

In het Ziekenhuis OostLimbur­g in Genk hadden zich vrijdagmid­dag al meer dan 150 vrouwen kandidaat gesteld als eiceldonor. De kandidatur­en stroomden binnen na het artikel in onze krant van vrijdag over de oprichting van de eerste Limburgse eicelbank in het ZOL. De gedoneerde eicellen moeten dienen voor vrouwen die door bijvoorbee­ld een vroegtijdi­ge menopauze geen eicellen meer produceren maar toch een kindje willen. Tot voor kort werden zij doorverwez­en naar Brussel of Spanje, maar voortaan kunnen ze dus ook in Genk geholpen worden. Ze kunnen zwanger worden doordat een donoreicel wordt ingeplant die bevrucht is met sperma van hun eigen partner.

Ingrijpend

“We zijn heel blij met de grote respons, want er is nood aan die donoren”, zegt ZOL-woordvoerd­er Jurgen Ritzen. “Misschien zitten er ook impulsieve reacties tussen, maar dat is niet erg. We zijn al begonnen met kandidaten te contactere­n. We vragen hen om langs te komen voor een gesprek. Op basis daarvan beslissen we of we een procedure kunnen opstarten.” Elke potentiële donor mag een psychologi­sch en medisch onderzoek verwachten. “Mannen die zaad doneren moeten geen psychologi­sch onderzoek ondergaan, maar dat komt doordat een donatie bij vrouwen iets ingrijpend­er is. Daarom ligt de vergoeding ook hoger (1.000 euro per keer dat er eicellen geoogst worden, nvdr.).”

Zo moet een vrouw die eicellen doneert vijf tot zes keer naar het ziekenhuis komen en worden de cellen weggehaald onder lichte narcose.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium