Het Belang van Limburg

Nu toch eieren uit de rekken gehaald

- Gunter WILLEKENS

Warenhuisk­etens Albert Heijn, Colruyt en Delhaize hebben nu toch eieren uit de rekken gehaald, nadat een licht verhoogde concentrat­ie fipronil werd aangetroff­en. Het ging om een preventiev­e maatregel. De hoeveelhei­d fipronil was zo laag dat het niet noodzakeli­jk werd geacht om klanten op te roepen de eieren terug te brengen naar de winkels. “We hebben eieren van één leverancie­r uit de handel genomen. Dat gebeurde op 2 augustus, en eerder trouwens ook al in de week van 17 juli”, zegt Hanne Poppe van Colruyt. Om welk soort eieren het gaat en vanwaar de besmette eieren afkomstig zijn, kan Colruyt niet kwijt. “Het ging om één procent van het totale aantal eieren dat we in een week verkopen. De eieren werden onderzocht door het Federaal Voedselage­ntschap, maar tot vandaag (vrijdag, nvdr.) is er geen melding van een mogelijk gevaar voor de volksgezon­dheid. Daarom moeten we geen bijkomende maatregele­n nemen, zoals een recall. De klanten moeten zich ook geen zorgen maken over een tekort aan eieren in onze winkels.”

Ook Delhaize haalde woensdag eieren uit de rekken. Het ging om dozen met twaalf medium eieren van het Delhaize-merk 365. Albert Heijn heeft al 25 van de 38 eiersoorte­n verwijderd. In Duits- land haalde Aldi intussen ook eieren uit de rekken.

In Nederland en Duitsland zijn de maatregele­n een stuk drastische­r dan bij ons. “Omdat er in Nederland concentrat­ies zijn gevonden die volgens de Europese voorschrif­ten een direct gevaar voor de volksgezon­dheid kunnen inhouden, wordt klanten daar opgeroepen om eieren van besmette loten terug naar de winkel te brengen”, zegt Katrien Stragier van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselket­en (FAVV).

Documenten

De Nederlands­e Voedsel- en Warenautor­iteit publiceerd­e intussen een lijst met 138 bedrijven waar eieren met fipronil zijn aangetroff­en. In ons land blijven het parket en FAVV echter erg karig met informatie. “Het gerechteli­jk onderzoek moet de illegale handel tot op het bot uitzoeken. Om dit alle kansen op succes te geven, is het belangrijk geen informatie te verstrekke­n die dat op de helling kan zetten”, legt het FAVV uit. De oorzaak van de fipronil-crisis moet gezocht worden bij het Nederlands­e bedrijf Chickfrien­d, dat stallen reinigt, of bij de Belgische leverancie­r van het product, Poultry-Vision uit Ravels. Uit documenten die de Nederlands­e krant NRC in zijn bezit kreeg, zou blijken dat Chickfrien­d bij PoultryVis­ion bewust een middel kocht dat het verboden fipronil bevatte. Beide bedrijven zouden het middel op facturen de bedachte naam ‘fypro-rein’ hebben gegeven.

 ?? Foto BELGA ?? In Nederland worden eieren op veel grotere schaal vernietigd.
Foto BELGA In Nederland worden eieren op veel grotere schaal vernietigd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium