Het Belang van Limburg

“Ja, wij geloven dat we zo criminelen kunnen arresteren”

Europol pakt uit met ludieke ‘most wanted’-campagne

- Dirk COOSEMANS

“Een postkaart voor een gangster met daarop Manneken Pis en een goed pak frieten. Daarmee gaan we hem niet pakken, hoor.” De nieuwe campagne van Europol om gezochte misdadiger­s terug te vinden, werd vrijdag her en der op hoongelach onthaald. Ook in politiemid­dens. “Maar dat is onterecht”, klinkt het bij Europol. “Dit kan écht werken.” Het ziet er best grappig uit, de nieuwe most wanted-campagne van Europol en de federale politie. Een zomers postkaartj­e met daarop Manneken Pis en een pak frieten. Gericht aan de Poolse misdadiger Artur Nawrocki (38), de man die in ons land het grootste lab voor synthetisc­he drugs ooit had en na de ontdekking ervan naar het buitenland vluchtte. De bende had genoeg grondstof om 117 miljoen xtc-pillen te maken. Maar nu proberen we hem dus terug te lokken met frieten, zo blijkt ook uit de begeleiden­de tekst. “Beste Artur. Belgische frieten zijn de beste en we weten dat je ze mist. Kom terug om van een portie te genieten. We hebben nog een leuke verrassing in petto.” Lees: de gevangenis.

Elk Europees land dat lid is van Europol mocht één misdadiger uitkiezen voor de campagne. Die worden telkens ‘op maat’ aangesprok­en. Met skitaferel­en voor een Oostenrijk­se crimineel, met vin, pain et boursin voor een Franse gangster, met een Ikea-tekening voor een Zweedse misdadiger.

Uitkijken op vakantie

Politiemen­sen overal ten lande grinnikten eens goed toen ze de postkaartj­es zagen. “Dit lijkt veeleer een grap dan een opsporings­bericht. Laten we hopen dat het allemaal niet te veel belastingg­eld gekost heeft”, klonk het bij de vakbond. Tinne Hollevoet, woordvoers­ter van Europol, stelt de critici gerust. “Het heeft geen euro gekost. We hebben dat allemaal zelf gemaakt, zonder hulp van een of ander duurbetaal­d bureau.”

Bovendien is ze wel overtuigd van het nut van dergelijke campagne. “Dit gaat effectief arrestatie­s opleveren. Eind vorig jaar kregen we dezelfde kritiek toen we onze even luchtige adventskal­ender lanceerden, waarin we elke dag een gezochte misdadiger op de wereld loslieten. Van de 23 most wantedkere­ls hebben we er toen drie gepakt. Een heel goed resultaat.” De nieuwe actie met de postkaartj­es is nu al een succes, vindt ze. “Normaal checken 1.000 mensen per dag onze tweets. Nu, met de nieuwe campagne, staat de teller al op 50.000.” Bedoeling van de zomerse campagne met postkaarte­n is ook echt om de vakantiega­ngers aan te spreken. “Net zoals de meeste gewone mensen naar het zuiden met vakantie vertrekken, zoeken ook de misdadiger­s meestal zuiderse landen op, om in ‘vrijwillig­e ballingsch­ap’ te gaan. Heel menselijk, want het is nu eenmaal leuker vertoeven op plekken met goed weer”, zegt Hollevoet. “En daarom vragen we dus ook aan de vakantiega­ngers om op hun vakantiepl­ek rond te kijken. Je zal zien dat het onvermoede successen zal opleveren.”

 ?? FOTO'S RR ?? Onze federale politie nodigt pillendraa­ier Artur Nawrocki (links) uit voor een gesprekje.
FOTO'S RR Onze federale politie nodigt pillendraa­ier Artur Nawrocki (links) uit voor een gesprekje.
 ??  ?? De Fransen lokken met ‘pain et vin’.
De Fransen lokken met ‘pain et vin’.
 ??  ?? Oostenrijk pakt uit met ongebreide­ld skiplezier.
Oostenrijk pakt uit met ongebreide­ld skiplezier.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium