Het Belang van Limburg

Zonnepanel­en zijn makkelijk doelwit voor hackers

-

Voor hackers is het een ‘makkie’ om zonnepanel­en in te schakelen bij een grootschal­ige cyberaanva­l. Dat blijkt uit onderzoek van een Nederlands ITbeveilig­ingsbedrij­f. Het computersy­steem van de panelen is meestal zó slecht beveiligd, dat het eenvoudig gekraakt kan worden. “En zo kunnen uw zonnepanel­en gebruikt worden om grote computerse­rvers plat te leggen”, zeggen experts. Nee, de zonnecelle­n op uw dak gaan er niet voor zorgen dat u morgen niet meer op Facebook kan. Ze zijn dan ook niet verbonden met het internet. Maar het zijn de zogenaamde “omvormers” – apparaatje­s die de opgewekte energie geschikt maken voor het stroomnet – die kwetsbaar zijn. Die zijn wél verbonden met het internet, en de meeste gebruikers hebben het standaardw­achtwoord ervan niet aangepast. En zelfs bij wie dat wel deed, is het nieuwe wachtwoord eenvoudig te achterhale­n.

Voor hackers is het daarna een makkie om de ‘computer’ van de zonnepanel­en te gebruiken in grootschal­ige cyberaanva­llen. Ze geven die omvormers de opdracht om massaal en op hetzelfde moment servers te bestoken – vaak van grote bedrijven of multinatio­nals. Die crashen dan door de enorme aanvraag. Nederlands­e onderzoeke­rs waarschuwe­n zelfs dat het stroomnetw­erk uit balans kan worden gebracht, waardoor grote delen van Europa zonder stroom zouden vallen. Maar Björn Verdoodt, woordvoerd­er van netbeheerd­er Infrax, spreekt dat tegen. “Er zijn voldoende beveiligin­gssystemen om dat op te vangen.”

Slimme thermostaa­t

Zonder stroom zullen we dus niet vallen, maar dat maakt het beveiligin­gslek niet minder problemati­sch.

“En daarom is het goed dat dit onderzoek de problemati­ek onder de aandacht brengt”, zegt Eddy Willems, beveiligin­gsexpert van G Data. “Elk apparaat dat verbonden is met het internet, kan worden gehackt en geïntegree­rd in zo’n aanval.”

Eind vorig jaar legde zo’n zogenaamde DDoS-aanval nog tientallen grote Amerikaans­e sites, zoals Spotify en Twitter, tegelijk plat. Ook toen werden verschille­nde huishoudel­ijke apparaten, zoals slimme thermostat­en, ingezet door de hackers. Toestellen waarvan je niet verwacht dat ze gevaarlijk kunnen zijn. “En dus kunnen in principe ook uw zonnepanel­en Facebook lamleggen”, zegt Willems.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium