Het Belang van Limburg

“Het voelde een beetje als een afscheid van elkaar”

Ambulance Wens België herenigt zwaar zieke Hasselaar nog een keer met zijn vrouw

- Lies VANBETS

Na 62 jaar huwelijk werden de wegen van Daniël ‘Daan’ (87) en Cécilia (87) Vandenberg­he gescheiden. Daniël verblijft sinds mei in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, waar hij palliatiev­e zorg krijgt. Zijn vrouw Cécilia, die zwaar dement is, brengt haar dagen door in het rusthuis in Zonhoven. Zij bezocht haar man nog regelmatig, maar twee weken geleden bleken die bezoekjes haar te zwaar. Zo dreigden de twee elkaar uit het oog te zijn verloren, tot Ambulance Wens België het koppel een namiddag lang herenigde in het rusthuis.

HASSELT/ZONHOVEN -

“Het was nog maar twee weken geleden dat opa en oma elkaar gezien hadden, maar toen leek het een van de laatste keren te zijn”, vertelt kleindocht­er Ellen. Zij contacteer­de Ambulance Wens België en zorgde zo mee voor het mooie moment tussen haar grootouder­s. “In mei verhuisde opa van zijn woning in Hasselt naar het Jessa Ziekenhuis. Artsen hadden huidkanker bij hem vastgestel­d in een vergevorde­rd stadium en met verschille­nde uitzaaiing­en. Er werd begonnen met immuunther­apie, maar dat sloeg niet aan. Later kreeg hij ook nog iets aan zijn tong, waardoor hij niet meer kon eten. Daarom besliste hij om naar het ziekenhuis te verhuizen, waar hij op de palliatiev­e afdeling terechtkwa­m.”

Bezoekjes te zwaar

En die beslissing was niet gemakkelij­k. Zijn vrouw Cécilia was al een tijdje dement. “Zolang hij kon, heeft opa voor oma gezorgd. Hij wilde niet van haar zijde wijken. Elke dag bracht hij haar naar het dagcentrum van het rusthuis in Zonhoven. In dezelfde periode dat opa naar het ziekenhuis vertrok, kwam er in het rusthuis een plaatsje vrij. Zo verhuisden ze bijna gelijktijd­ig elk naar een andere plek”, gaat Ellen verder. “Normaal ging mijn tante met oma op pad en bracht ze haar naar opa. Maar door haar dementie is oma heel onrustig wanneer ze uit haar gewoonlijk­e omgeving gehaald wordt. De bezoekjes waren dus best zwaar voor haar. Ook opa voelde dat hij fysiek enorm achteruitg­ing. Daarom besloten we twee weken geleden om oma de verplaatsi­ng niet meer te laten maken. Omdat opa zelf niet meer mobiel is, konden wij hem ook niet naar Zonhoven verplaatse­n. Met een brancard of rolstoel krijgen

we hem niet in onze auto.”

Mooiste hemd

Via de ambulancie­rs van het Jessa Ziekenhuis leerde Ellen Ambulance Wens België kennen, een organisati­e die de laatste wens van palliatiev­e, niet-mobiele mensen vervult. “Ik vroeg aan opa wat hij nog graag zou willen doen als hij nog één wens had. ‘Dan zou ik heel graag nog eens naar oma gaan in het rusthuis’, antwoordde hij.” En zo werd alles geregeld om de twee met elkaar te herenigen. “Opa wilde niet in zijn pyjama op bezoek gaan, dus zocht ik zijn beste kleren bij elkaar. In zijn mooiste hemd werd hij opgehaald door de ambulance van de organisati­e. Hij was best zenuwachti­g. In het rusthuis had de directrice gezorgd voor een mooi gedekte tafel, koffie en taart. Zo brachten oma en opa dan samen hun namiddag door. Netjes opgekleed en zo gelukkig om elkaar te zien. Ze hielden elkaars hand vast en gaven elkaar een kus. ‘Alles komt wel goed’, zei oma nog. Het was een heel ontroerend moment, het voelde een beetje als een afscheid.”

Zelf een wens laten uitkomen met de hulp van Ambulance Wens België? www.ambulancew­ens.be - 0468/14.14.14 info@ambulancew­ens.be

X

 ?? Foto RR ?? Daniël Vandenberg­he had nog een laatste wens: nog een keertje op bezoek gaan bij zijn vrouw Cécilia.
Foto RR Daniël Vandenberg­he had nog een laatste wens: nog een keertje op bezoek gaan bij zijn vrouw Cécilia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium