Het Belang van Limburg

Vlaanderen gaat Airbnb-verhuurder­s strenger controlere­n

-

Er komen strengere controles op Airbnb-verhuurder­s. Dat kondigt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) aan. In principe moeten die zich allemaal aanmelden bij de overheid, maar dat gebeurt in de praktijk amper. Airbnb is een razend populair Amerikaans verhuurpla­tform op het internet, waarlangs mensen een kamer, een appartemen­t of zelfs een hele woning verhuren aan toeristen. Omdat hotels, pensionnet­jes en ook B&B’s over oneerlijke concurrent­ie klaagden, stelde Vlaanderen een tijd geleden duidelijke regels op. Airbnb-verhuurder­s – die tot dan in een schemerzon­e opereerden – moeten zich aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. Ze moeten een brandverze­kering hebben, hun pand moet aan een aantal regels rond brandveili­gheid voldoen en ze moeten hun inkomsten aangeven aan de fiscus.

Amper 15 procent van de Airbnbverh­uurders heeft zich intussen aangemeld, zo blijkt uit onderzoek van ‘De Tijd’. Weyts gaat daarom meer controles organisere­n, waarbij hij hulp krijgt van Airbnb zelf, dat Vlaanderen straks complete inzage geeft in haar databestan­den.

Via extra controles zal Vlaanderen het fenomeen van Airbnb-verhuringe­n – dat in steden als Parijs en Barcelona zo populair is geworden dat het tot misbruiken leidt – goed in het oog proberen te houden. En dat is nodig, zegt het Huurderspl­atform. “We mogen niet toelaten dat Airbnb-verhuringe­n de gewone huurmarkt verstoren, iets waarmee steden als Barcelona en Berlijn erg mee te kampen hebben”, aldus Joy Verstichel­e.

Ook in ons land zit Airbnb nog steeds in de lift. Vorig jaar steeg het aantal verhuurder­s met 21 procent.(wer)

 ?? FOTO PHN ?? Vooral in steden als Brugge is Airbnb erg populair. Minister Weyts kondigt strengere controles aan.
FOTO PHN Vooral in steden als Brugge is Airbnb erg populair. Minister Weyts kondigt strengere controles aan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium