Het Belang van Limburg

“Wij willen niet fusioneren met Bilzen”

- Liliana CASAGRANDE

Open Vld Hoeselt en Riemst zijn niet te vinden voor een fusie met Bilzen, zoals Bruno Steegen bepleit. Steegen, schepen voor Open Vld in Bilzen, komt voor de gemeentera­adsverkiez­ingen op met Beter Bilzen, een lijst die breder is dan alleen maar Open Vld. Hij ijvert voor verplichte fusies. “Ik blijf lid van Open Vld”, verduideli­jkt Steegen. “Maar Beter Bilzen is een lijst met meer dan alleen Open Vld’ers.” Tegelijker­tijd is Beter Bilzen onafhankel­ijk van Open Vld nationaal. In elk geval heeft Steegen een belangrijk agendapunt: de fusie met Hoeselt en Riemst. “Vreemd”, vindt oppositiel­id Johan Sauwens (CD&V). “Want op de gemeentera­ad in juni heeft hij tegen mijn voorstel voor fusie gestemd.” “Dat voorstel kwam vooral Sauwens goed uit”, reageert Steegen.

Schulden

Van Werner Raskin, Open Vldburgeme­ester van Hoeselt, hoeft Steegen geen steun te verwachten. Hij is vierkant tegen de fusie. “Bilzen heeft veel meer schulden dan Hoeselt. Ook al krijgen we samen 20 miljoen euro als we fusioneren, voor de Hoeselaren verhoogt de schuld dan van ongeveer 400 euro per persoon naar 1.100 euro. Dat ik tegen ben, heeft niets te maken met het vasthouden aan de sjerp. Want als schepen van de fusiegemee­nte zou ik meer verdienen dan als burgemeest­er van een kleine gemeente als Hoeselt. We willen wel samenwerke­n en daarvoor hebben we ook al samen aan tafel gezeten. Ook met Voeren erbij.” Ook Steven Coenegrach­ts (Open Vld) van Riemst ziet de fusie niet zitten: “Wat beter is voor Bilzen, is daarom niet beter voor Riemst. Ik denk dan aan onze gezamenlij­ke politiezon­e. Als nu in Kanne iets gebeurt, is de politie vanuit Bilzen een kwartier onderweg.”

Wat vindt Open Vld Limburg ervan dat de partij niet meer opkomt in Bilzen? “Bruno heeft de steun van het lokale Open Vld-bestuur, dus hij staat niet buiten de partij”, zegt voorzitter Marc Vanleeuw. “Je engageren via een kartel of een brede beweging kan voor ons. Wat de fusie betreft: elk lokaal bestuur is autonoom, maar it takes two to tango.”

 ?? Foto KH ?? Werner Raskin.
Foto KH Werner Raskin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium