Het Belang van Limburg

Kolderbos

-

De reportage op TVL over het - hoe zal ik het noemen - afvalbelei­d dat bepaalde bewoners van de Genkse wijk Kolderbos er op na houden, behoort tot het meest kolderieke wat we dit jaar al op televisie zagen. In een scène die zo uit ‘In De Gloria’ kon komen, toonden buurtbewon­ers hun ongenoegen. Dat ze daarbij nog net geen vallende sofa op hun hoofd kregen was een meevaller. “Overtijd heeft de Spanjaard nog gezegd; hij had bekans een fles op zijne kop gekregen...”. Qua afval langs straten, in bermen en op pleinen zijn we in ons land een en ander gewoon, maar wat ze in Kolderbos presteren is van een andere orde. De term sluikstort­en is duidelijk aan inflatie onderhevig. De betreffend­e flatgebouw­en van waaruit het puin zich een weg naar beneden baant liggen aan de Hooiweg. De daders zullen West-Vlamingen zijn die de ‘h’ met de ‘g’ verwarren.

Hoe dan ook, het zijn nestbevuil­ers in een land van smeerlappe­n. Dat laatste zou je kunnen afleiden uit de cijfers: de 25.000 ton zwerfvuil die we per jaar achter hoek en kant gooien, kost de Vlaming 187 miljoen euro. En dan nog blijft het grootste deel liggen. Vreemd is dan toch hoe we met z’n allen aankijken tegen zwerfvuil. In de inleiding van het artikel over de praktijken in Kolderbos heeft men het over ‘de kleine vuilnisbel­tjes die de wijk ontsieren’. Dat verkleinwo­ord stoort, want het klopt niet. En het werkwoord stoort eigenlijk ook: dit is geen ontsieren meer, maar ronduit naar de kloten helpen. Het zegt op z’n minst hoe we als samenlevin­g dit soort gedrag amper afkeuren. Het fenomeen wordt benaderd als een randversch­ijnsel, een akkefietje dat aangeeft hoe de Vlaming vooral begaan is met z’n eigen hypothecai­r belaste stek, maar zeker niet met de openbare ruimte. Zolang de keuken maar proper is. Veelzeggen­d is ook wat de voorzitter van sociale woonmaatsc­happij Nieuw Dak verklaart: hij aanvaardt de vuilnisbel­t weliswaar niet langer (het tegendeel zou me verbazen), “maar we kunnen toch moeilijk overal camera’s hangen om de daders te betrappen”. Een kwestie van privacy, zo heet het. Dat is eigenaardi­g, want verder hangt zo stilaan heel het land vol camera’s - en ja, die zijn deels ook op privéwonin­gen gericht, dus het privacy-argument komt hier te vervallen. Veruit het grootste deel van de bewoners betrekt een (voor hen, niet voor de rest van de samenlevin­g) hypergoedk­ope sociale woning: het concept ‘sociaal’ heeft hopelijk ook nog een andere betekenis dan louter goedkoop wonen. Het bevuilen van een hele wijk lijkt me niet bepaald sociaal, en voor wat hoort wat.

Ik lees dat er 140 bewakingsc­amera’s op de bezoekers van de Virga Jesse-feesten gericht zullen worden. Een paar exemplaren op de flats van Nieuw Dak kunnen er dan ook nog wel bij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium