Het Belang van Limburg

“Je wil toch graag horen wat ze van je dachten?”

Nieuw: ‘pre-uitvaart’ waarop stervende zelf aanwezig kan zijn

- Gunter WILLEKENS

“Maak van je laatste afscheid geen dooie bedoening.” Dat is de openingszi­n waarmee Freek Havermans de bezoekers van zijn website Lieverleve­nd.nl aanspreekt. De Nederlande­r wil pre-uitvaarten organisere­n, waar de centrale gast óók kan genieten van al die mooie woorden, foto’s en muziekjes. “Wie heeft niet eens aan zijn eigen uitvaart gedacht?”, zegt Freek Havermans. “En ook aan wat er op die viering zou moeten gebeuren, wie erbij zal zijn, wat vrienden en familie zullen zeggen als je dood bent...?” Freek verloor het afgelopen jaar twee mensen uit zijn onmiddelli­jke omgeving. “Ze waren beiden al lang ziek. Ze wisten dat ze gingen sterven. Ze waren geliefd. Dat bleek ook op de begrafenis, waar met heel veel lieve woorden afscheid werd genomen. Toen dacht ik dat het toch verdomd jammer was dat die lieve mensen het allemaal zelf niet konden horen.”

Herinnerin­gen

En zo bedacht Freek, organisato­r van events, ‘Liever Levend’. “Elk afscheid is de geboorte van een herinnerin­g, en leven is het maken van herinnerin­gen. Met Liever Levend willen we helpen bij de creatie van die herinnerin­g. We maken het mogelijk om je eigen laatste afscheidsb­ijeenkomst mee te maken.”

Hoe dat afscheid van het leven eruitziet, hangt van de wensen van de betrokkene af. Alles kan. “We willen het zo persoonlij­k mogelijk maken. Waar de een kiest voor een groot, meeslepend feest met mooie video’s, houdt de ander het liever op een intieme bijeenkoms­t waarbij de gasten gemakkelij­ker hun mooie woorden kunnen uiten. Ook locaties kunnen verschille­n van kroeg tot aan het strand. Er kan een fotograaf bij, livemuziek, of wat dan ook.” “Gedurfd”, vindt Heidi Wendelen, een Limburgse uitvaartbe­geleidster. “Maar als je je goed voelt bij zo’n pre-uitvaart, dan moet je dat doen. Nieuwighed­en tijdens uitvaarten zijn nu vaak nog taboe. De klassieke koffietafe­l maakt al eens plaats voor champagne of tapas. Maar voor het overige blijft

Freek HAVERMANS Bedenker Lieverleve­nd.nl het hele concept van de uitvaart al honderd jaar hetzelfde.”

Al blijft het stramien van de afscheidsv­ieringen vaak hetzelfde, de invulling gebeurt steeds vaker door de betrokkene­n zelf. “Er zijn steeds meer mensen die hun begrafenis zelf regelen, als ze dat kunnen”, zegt Wendelen. “Ze stellen zelf hun doodsbrief op, kiezen zelf wie er aanwezig mag zijn op de uitvaart, welke kleren ze op het sterfbed willen dragen, en ze betalen ook vooraf.”

Sorry zeggen

Rouwexpert Manu Keirse heeft bedenkinge­n bij die evolutie. “Graven zijn er voor de levenden. De mensen die achterblij­ven, moeten dat verlies kunnen verwerken. Zo zijn er ook mensen die gecremeerd en uitgestroo­id willen worden. Maar de nabestaand­en hebben vaak behoefte aan een plek waar ze naartoe kunnen gaan. En dan komen ze enkele dagen na de uitvaart bij de strooiweid­e, is het gras afgedaan, en alles op de composthoo­p gegooid.” “Het is wél zinvol om elkaar voor het afscheid sorry te zeggen, of te zeggen hoe dierbaar de andere voor je was. De vraag is of je dat moet organisere­n en in een evenement gieten. Het klopt wel dat de moderne mens bang is om iemand die gaat sterven op te zoeken. Hij is bang dat hij niet weet wat hij moet zeggen. Het is nochtans niet moeilijk. Vraag waarmee je hem nog een plezier kan doen... en wacht op het antwoord.”

Info: www.lieverleve­nd.nl

Elk afscheid is de geboorte van een herinnerin­g, en leven is het maken van herinnerin­gen. Met ons initiatief willen we helpen bij de creatie van die herinnerin­g

X

 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? Bedenker Freek Havermans.
FOTO'S RR Bedenker Freek Havermans.
 ??  ?? Een voorbeeldo­ntwerp van een uitnodigin­g voor een afscheidsf­eest.
Een voorbeeldo­ntwerp van een uitnodigin­g voor een afscheidsf­eest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium