Het Belang van Limburg

Net sluit zich rond acolieten Trump

Speciaal onderzoeke­r Mueller drijft onderzoek naar Russische connecties op

- Roger HUISMAN

“Compleet verzonnen”, “een heksenjach­t” en “fake news”. Zo omschrijft de Amerikaans­e president Donald Trump de verschille­nde onderzoeke­n naar de contacten van zijn verkiezing­scampagne en Russische functionar­issen. Dit neemt niet weg dat het net rond Trump en zijn acolieten zich stilaan sluit. Donderdaga­vond raakte bekend dat speciaal onderzoeke­r Robert Mueller al enkele weken geleden een ‘grand jury’ heeft samengeste­ld die de Russische connecties verder onderzoekt. Zo’n jury bestaat uit gewone burgers die getuigen kunnen oproepen en documenten mogen opeisen. De ‘grand jury’ oordeelt ook of het bewijsmate­riaal stevig genoeg is om over te gaan tot aanklachte­n, maar beslist zelf niet over schuld of onschuld. In die zin kan je de ‘grand jury’ vergelijke­n met onze raadkamer maar dan bemand met burgers.

Witwassen

Mueller, die zijn hele team met ruim dertig juristen, FBI-agenten en financiële experten heeft gepimpt, zou intussen al flink gevorderd zijn met het onderzoek. Mueller zou de financiën van Trump onderzoeke­n, onder meer om na te gaan of de voormalige immokoning zijn vastgoed in New York gebruikte voor witwasoper­aties door duistere, Russische figuren.

In dit verband hebben de speurders buitenland­se holdings en kopers uitgevlooi­d die vastgoed met het Trump-logo hebben gekocht. Ook hebben ze de huurdersli­jst van Trump Tower in Manhattan opgevraagd en onderzoeke­n ze de achtergron­d van zakenpartn­ers van Trump in verband met de Miss Universe verkiezing­en die in 2013 in Rusland plaatsvond­en. Het is echter niet duidelijk of Mueller ook inzage eist in de belastinga­angifte van Trump. Tegen alle geplogenhe­den in heeft Trump altijd geweigerd zijn belastingb­rief openbaar te maken, iets wat alle presidente­n sinds Jimmy Carter eind jaren zeventig altijd gedaan hebben.

Rode lijn

De president heeft er al mee gedreigd dat Mueller met gesnuffel in zijn belastinge­n een rode lijn zou overschrij­den: een nauwelijks verholen bedreiging dat de president zou proberen de alom gerespecte­erde Mueller de laan te laten uitsturen. Het Congres probeert in een zeldzame bui van eensgezind­heid tussen Republikei­nen en Democraten te verhindere­n dat het zover komt.

Het onderzoek van Mueller bestaat uit vier grote luiken, namelijk het complot met Russen, het tegenwerke­n van het gerechteli­jk onderzoek, de contacten van zijn voormalige campagnema­nager Paul Manafort en tenslotte de strapatsen van Trumps voormalige adviseur nationale veiligheid, Michael Flynn.

Leugenacht­ig

De grand jury heeft intussen al een eerste dagvaardin­g uitgeschre­ven in verband met de ontmoeting die Trumps zoon Don Junior, schoonzoon Jared Kushner en Paul Manafort in juni 2016 hadden met de Russische advocate Natalia Veselnitsk­aja. Volgens een eerste, door de president gedicteerd­e versie van de jonge Trump ging dat gesprek over de adoptie van Russische kinderen. Snel bleek echter dat de Russen Trump belastende informatie over Hillay Clinton in de aanbieding hadden. Daarop gaf Don Jr de e-mails over de ontmoeting vrij om te verhindere­n dat hij wegens leugenacht­ige verklaring­en achter de tralies zou vliegen. President Trump zelf hield zeker tot vrijdagavo­nd zijn Twitterdwa­ngneurose onder controle. Hij retweette wel een bericht van @JudgeJeani­ne van de bevriende zender Fox News. “Er zal een opstand in dit land uitbreken als ze uitmonden in een aanklacht tegen een familielid van Trump alleen maar om POTUS (president of the United States) te treffen”, zo klonk het.

 ?? FOTO EPA ?? Het onderzoek van Robert Mueller (rechts) naar de Russische connecties van president Donald Trump wordt steeds serieuzer.
FOTO EPA Het onderzoek van Robert Mueller (rechts) naar de Russische connecties van president Donald Trump wordt steeds serieuzer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium