Het Belang van Limburg

Schandalen deren automobili­st niet

Duitse wagens zijn populairde­r dan ooit

- Guido CLOOSTERMA­NS

Ondanks alle schandalen, bedrog en gesjoemel zijn de Duitse automerken populairde­r dan ooit. Audi realiseerd­e in juli zijn beste maand ooit, Mercedes verkocht in de eerste zes maanden een recordaant­al auto’s en Volkswagen ziet zelfs in de VS zijn verkoop toenemen. “Het interessee­rt de mensen niet”, aldus analist Vic Heylen. Het stormt in de hoofdkwart­ieren van de Duitse autobouwer­s. Sinds het uitbreken van het dieselscha­ndaal, waarbij VW de emissietes­t manipuleer­de om te beantwoord­en aan de strenge Amerikaans­e normen rond stikstofox­iden, is niets de Duitse autosector bespaard gebleven: CO2-bedrog, kartelfrau­de, dieselverb­od, schadeverg­oedingen, huiszoekin­gen, arrestatie­s. Een Duitse krant veranderde de slogan ‘Made in Germany’ eerder deze week zelfs in ‘Manipulier­t in Germany’.

Bij de dealers van Audi, Mercedes, BMW en Volkswagen gaan de zaken echter gewoon hun gang. Zo realiseerd­e Audi in juli zijn beste maand ooit. Het merk met de vier ringen verkocht in juli 154.600 auto’s, een stijging met 3,5 procent ten opzicht van vorig jaar. Audi was de voorbije maand vooral populair in China en… de Verenigde Staten. Amper twee jaar na de uitbraak van het dieselscha­ndaal ziet Audi zijn verkoop het voorbije semester in de VS met 5,6 procent toenemen tot 121.795 exemplaren. Opvallend: Audi is in de VS het enige premiummer­k dat het beter doet dan de markt. De keerzijde: wereldwijd daalde de verkoop in het eerste semester. Mercedes boekte de eerste helft van het jaar een uitstekend resultaat, met een recordverk­oop van 1,14 miljoen auto’s. Nog nooit in de geschieden­is van het merk werden in het eerste halfjaar zo veel Mercedesse­n verkocht. Concurrent BMW boekte in het tweede kwartaal meer winst dan de totale omzet van Tesla.

Dieselgate

De VW-groep, het moederbedr­ijf van Audi, lijkt amper nadeel te ondervinde­n van het dieselscha­ndaal. De eerste zes maanden van dit jaar boekte de groep een operatione­le winst van 8,9 miljard euro, tegenover 7,5 miljard vorig jaar. De winst voor belastinge­n verdubbeld­e zelfs.

In totaal leverde de VW-groep wereldwijd in de eerste helft van het jaar 5,2 miljoen voertuigen aan zijn klanten, tegenover 5,1 miljoen een jaar eerder. Opvallend goed waren de resultaten in de Amerika’s. In de VS verkocht de VW-groep 7,2 procent meer auto’s.

Dat de schandalen van de laatste tijd amper invloed hebben op de verkoop van de Duitse merken, is voor Mark Pecqueur, docent autotechno­logie aan de hogeschool Thomas Moore, geen verrassing. “De klant ligt daar niet wakker van, en al zeker niet de klant van dat soort luxewagens.” Ook het feit dat de verkoop van Volkswagen in de VS nauwelijks onder het dieselscha­ndaal heeft geleden, verbaast Pecqueur niet. “Je mag niet vergeten dat de dieselverk­oop in de VS amper 3 procent van het totaal uitmaakt. Amerikanen liggen echt niet wakker van dieselgate. Bovendien pakt VW er uit met forse kortingen.”

Inruilwaar­de

Ook onafhankel­ijk analist Vic Heylen merkt dat de klanten zich van de schandalen niets aantrekken. “Mensen zijn echt niet zo groen als de overheid hoopt. Er zijn tegenwoord­ig zelfs mensen die 500 euro betalen om de roetfilter onder hun auto te laten wegzagen. Hetzelfde met de terugroepa­cties. VW moet alle moeite doen van de wereld om zijn sjoemeldie­sels te kunnen aanpassen. Eerder deze week kondigden de Duitse merken aan dat ze de software van nog eens 3,5 miljoen auto’s extra willen updaten om de emissie terug te dringen. Ik wens hen veel succes. Als de klanten niet worden verplicht, gaan ze niet.” Heylen stelt vast dat heel wat Duitse automerken uitpakken met forse kortingen. Vroeger was zoiets ondenkbaar. Dat er steeds minder diesels verkocht worden, heeft volgens Mark Pecqueur de komende jaren grote impact. “Mensen die enkele jaren geleden een diesel kochten, riskeren niet meer de stad in te mogen. Dat zal een enorme impact hebben op de restwaarde van een auto, met verregaand­e gevolgen voor de leasemaats­chappijen. Hun businessmo­del is immers gebouwd op diesel.” Pecqueur verwacht dat het succes van de Duitse merken hoe dan ook van voorbijgaa­nde aard is. “Vandaag heeft een automobili­st misschien liever een BMW dan een ander merk omdat die BMW een plezierige­r wegligging heeft, of lekkerder stuurt, maar met de opmars van de zelfrijden­de auto wordt dat allemaal bijzaak. Bovendien wordt de markt straks overspoeld door bedrijven zoals Google en Apple die leuke mobiliteit aanbieden aan een generatie jongeren die de merknaam niet meer belangrijk vindt. Heel wat automerken hebben deze trein gemist.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium