Het Belang van Limburg

“Na een week zijn ze weer vrij”

Frustratie bij politie over gedurige vrijlating veelpleger­s

- Marij WYERS

De politie van Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken reageert gefrustree­rd na de zoveelste arrestatie van druggebrui­kers die diefstalle­n plegen. “Tientallen keren hebben we ze al opgepakt. Na een week zijn ze altijd weer vrij, in afwachting van hun proces of van een enkelband. Dat werkt niet motiverend”, zegt korpschef Steve Provost. “Bij de arrestatie afgelopen week hebben de verdachten ook nog eens twee agenten verwond.” De strafuitvo­ering in ons land faalt en daardoor komen agenten de opgepakte veelpleger­s om de haverklap tegen. Druggebrui­kers die diefstalle­n plegen, krijgen bij een veroordeli­ng vaak maar een lichte straf. En die korte straffen worden niet behoorlijk uitgevoerd waardoor de veelpleger­s weer op vrije voeten komen.

Twee van die veelpleger­s hebben vorige week in Sint-Truiden een Toyota Starlet gestolen. Een politiepat­rouille merkte de gestolen auto woensdag op. De agenten haalden de wagen naar de kant voor controle. In de auto lag inbrekersm­ateriaal en nog een kleine hoeveelhei­d drugs. De twee mannen van 28 en 35 jaar oud leven ergens in de stad, zonder vast adres. Een van de inzittende­n was onder invloed van drugs en hij verzette zich heftig tijdens de arrestatie. Er werd geduwd en getrokken en de verdachte verwondde de inspecteur­s. “Een van onze agenten is een week lang werkongesc­hikt”, zegt korpschef Steve Provost. Dit geweld tegen de politie is de spreek-

Voorwaarde­n

Steve PROVOST

Korpschef woordelijk­e druppel. “Wij gaan ons burgerlijk­e partij stellen voor dit geweld tegen de politie. Wij blijven natuurlijk optreden tegen veelpleger­s, maar dit is bijzonder frustreren­d voor de politie.” Volgens de korpschef ligt de fout niet bij het parket Limburg. “Die vervolgen de verdachten. Ook nu is een van de verdachten aangehoude­n door de onderzoeks­rechter. Maar in afwachting van hun proces komen ze meestal weer na een week vrij, meestal is dit onder voorwaarde­n zoals bijvoorbee­ld ‘niet meer in het drugsmilie­u vertoeven’, maar uiteindeli­jk komen wij ze toch weer op straat tegen”, zegt de korpschef. Bij het parket Limburg begrijpen ze de verzuchtin­gen van de mensen op het terrein. “Wij kunnen geweld tegen de politie niet tolereren. En we houden ook rekening met de kans op recidive. Vandaar dat de hoogste maatregel in de waaier van mogelijkhe­den is genomen: een voorleidin­g bij de onderzoeks­rechter”, zegt parketmagi­straat Pieter Strauven.

“Over de strafuitvo­ering hebben we als parket geen zeggenscha­p, en evenmin over de beslissing van de onderzoeks­rechter. Het parket kan alleen maar een gepaste straf vragen.” Druggebrui­kers die diefstalle­n plegen, worden uiteindeli­jk ook veroordeel­d. “Meerdere veroordeli­ngen zelfs, dat is niet het probleem. Maar ze krijgen meestal een lichtere straf en die wordt maar beperkt uitgevoerd of ze moeten wachten op een enkelband”, foetert de korpschef van Sint-Truiden.

Een van onze agenten is een week lang werkongesc­hikt. Wij gaan ons burgerlijk­e partij stellen voor dit geweld tegen de politie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium