Het Belang van Limburg

“DE COACH IS AAN ZET”

AA Gent-voorzitter Ivan De Witte na de Europese nachtmerri­e

- Michael VAN DAMME

AA Gent-voorzitter Ivan De Witte had voor dit seizoen zijn nek uitgestoke­n met steile ambities. Nu het schip vroeg water maakt met een pijnlijke Europese exit, neemt de kapitein het roer in handen. “We hebben nog werk om de zaken op de rails te krijgen.” Na het laatste fluitsigna­al in Innsbruck was Ivan De Witte te aangedaan om te reageren. De Europese uitschakel­ing staat vér af van de steile ambities die werden uitgesprok­en en de transferso­mmen die werden gespendeer­d. Het schip maakt water, maar de kapitein predikt rust onder de bemanning. “Ik heb jullie voor de wedstrijd gezegd dat dit ons moeilijkst­e seizoen van de voorbije drie zou worden”, aldus De Witte. “Het stelt me enigszins gerust dat we het wel gezien hadden. Ik heb ook gevraagd om van bij de eerste tegenslag onze ambities niet als een boomerang te laten terugkomen. Of moeten we platte kaas serveren? Zeggen dat we hopen erbij te zijn in play-off 1?”

“Ik ben al sinds 1999 voorzitter van deze club en zie zo goed als iedere wedstrijd. Ook al ben je geen specialist, dan zie je of de motor draait of niet. Bij Altach draait de motor. Bij ons niet. We hebben nog werk om de zaken op de rails te krijgen.”

“Dat Mitrovic zegt dat er geen spelvreugd­e meer is? Dat is misschien één van de vele oorzaken. Ik wil ook aanhalen dat we Neto,

Ivan DE WITTE Foket en Saief missen. Ook dat is niet de hoofdoorza­ak, maar je mag er niet aan voorbijgaa­n. Volgende week gaan we analyseren, nu moeten we ons klaarmaken voor de wedstrijd zondag tegen Antwerp. De coach is aan zet. We hebben dit lang niet meer meegemaakt, maar ik weiger mee te gaan in het pessimisme.” De contouren van het probleem worden steeds duidelijke­r: AA Gent zit achterin krap en het middenveld is onvoldoend­e in staat om de defensie te ondersteun­en als die onder druk wordt gezet. Vanhaezebr­ouck sprak zelf van een onevenwich­t in zijn kern. “Op technisch vlak probeer ik me te onthouden van commentaar. Als ik het toch doe, dan intern met de coach”, zegt De Witte. “De externe communicat­ie over de kern, de samenstell­ing en evenwichte­n is aan de trainer.”

Transfers

De transferma­rkt is nog tot eind augustus open. AA Gent kan het niet blauwblauw laten. “We gaan met de trainer samenzitte­n en goed analyseren waar we staan. Wellicht zullen we nog een aantal dingen moeten doen. Of we ook spelers zullen laten gaan, nu we enkel in België voetballen? Aan het tempo waarmee spelers uitvallen, zullen we deze kern ook in de competitie nog kunnen gebruiken.” Ook op de transferma­rkt kan de Europese uitschakel­ing doorwegen. Anderlecht en Club Brugge speuren eveneens naar defensieve versterkin­g en zonder Europees voetbal is AA Gent een belangrijk­e troef kwijt. “Dat klopt, maar ik denk dat we daar boven kunnen staan”, besluit De Witte.

Dat Mitrovic zegt dat er geen spelvreugd­e meer is? Dat is misschien één van de vele oorzaken

 ?? Foto PHN ?? Gigot verscheen met een gespalkte teen op de luchthaven van Innsbruck.
Foto PHN Gigot verscheen met een gespalkte teen op de luchthaven van Innsbruck.
 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium