Het Belang van Limburg

TWEEDEROND­EBEKERVAN BELGIË

-

De tweede ronde van de beker van België lijkt voor de Limburgse clubs meer op de ...ronde van België. Elf van de zestien Limburgse deelnemers moeten buitenshui­s aan de slag. Voor alle duidelijkh­eid: niet even de gemeentegr­ens over, maar kilometers verderop. De redactie heeft het berekend en komt tot een gemiddelde van 107km, enkele reis welteverst­aan. De ploegen die dit weekend naar Limburg komen, zijn trouwens niet beter af. Integendee­l, zij moeten gemiddeld... 111km afleggen. Met een trip van 195 kilometer naar Doornik spant E. Termien de kroon.

“Maar niet getreurd”, vertelt T2 Johan Muffels. “Dankzij een sponsor zijn we aan een maaltijd geraakt. We stoppen op zo’n 60 kilometer van Doornik om dat te verorberen en eventjes de benen te strekken.”

Bocholt heeft dat anders opgelost. Omdat het uitgereken­d dit weekend Bocholt-kermis is, wordt er niet in een of ander restaurant verzamelin­g geblazen, maar in de kantine. Om 11.30u worden de troepen verzameld en daarna gaat het richting Zele. “Dat is geen erg, want ook in de competitie zijn we geregeld lang onderweg”, zo luidt het.

Dat geldt natuurlijk ook voor Sporting Hasselt. Na een licht middagmaal in The Square in Kermt vertrekt de spelersbus kort na de middag voor de 108 kilometer lange trip naar Stekene. Eersteprov­incialer Hoeperting­en begint zondagmorg­en al reeds om 10 uur aan zijn bekeravont­uur op weg naar Zwevezele, 170 km verderop. “We reizen vroeg af en gaan onderweg iets nuttigen”, legt trainer Stefan Kicken uit. Tweedeprov­incialer KMR Biesen zal dit weekend meer uren doorbrenge­n in de bus.

“Wij zijn vrijdag vertrokken voor

Eric EURLINGS Trainer Bilzen Waltwilder een driedaagse stage naar Wijgmaal”, zegt trainer Patrick Hensen. “Zondag reizen we dan door naar Sint-Job-in-’t-Goor. Als we ons kwalificer­en, moeten we volgende week opnieuw de bus in.” “Voor ons valt de afstand (89km) nog mee”, relativeer­t de coach van Bilzen-Waltwilder, Eric Eurlings. “In de competitie moeten we meestal ook dergelijk soort verplaatsi­ngen maken.” Eurlings hekelt wel de bekerformu­le. “Het enige voordeel is dat je wedstrijde­n met inzet hebt, maar voor de rest stelt het niets voor”, zucht hij. “Je moet al vijf rondes ver geraken om nog maar een ploeg uit 1B te treffen! Het zou goed zijn als de voetbalbon­d die grote ploegen eerder in het tornooi liet meespelen.” Ook zijn collega van Heur-Tongeren uit zijn kritiek. “Het systeem van de Beker van België moet dringend worden hervormd”, reageert coach Steve Hoste. “Waarom niet de eerste rondes meer regionaal laten spelen? Wie heeft er nu baat bij om zo ver te rijden voor een wedstrijd in de voorbereid­ing? Zelfs als we winnen zal het een flop worden in de kantine in Wingene.” Dan is er nog Leopoldsbu­rg dat zijn thuisvoord­eel afstaat en zelf voorgestel­d heeft om de match af te werken op het veld van RWDM.

“Omdat wij dit weekend ons jeugdtorno­oi organisere­n in Heppen met deelname van meer dan honderd ploegen”, verduideli­jkt trainer Luc Reumers. “Daar moet iedereen paraat zijn. Het was dan ook geen optie om uit te wijken naar Strooiendo­rp. Nu ja, voor mijn jonge ploeg is dit een leuke ervaring. Het pas gepromovee­rde RWDM dat is te vergelijke­n met Beerschot-Wilrijk. Die ploeg is weer aan ’t bouwen aan de toekomst.”

Je moet al vijf rondes ver geraken om nog maar een ploeg uit 1B te treffen Hoeperting­en speelt liever tegen Zwevezele dan tegen Zepperen Brustem Wie heeft er baat bij om zo ver te rijden voor een wedstrijd in de voorbereid­ing?

Gilbert Timmermans Voorzitter Voetbal Vlaanderen

Steve Hoste Trainer van Heur-Tongeren

Geen uitzonderi­ng

Tot slot toch nog even polsen bij de voetbalbon­d hoe men er daar over denkt.

“Dat de clubs verre verplaatsi­ngen moeten afleggen is geen uitzonderi­ng”, zegt Gilbert Timmermans, voorzitter van Voetbal Vlaanderen. “Niet vergeten dat het de beker van België is, he. De loting door het sportcomit­é gebeurt nu al jaren volgens hetzelfde patroon. Elke club krijgt een nummer en de vijf eerste rondes worden in één keer geloot. Ik geef toe dat er een periode geweest is dat er voorkomen werd dat clubs zo’n verre verplaatsi­ngen moesten afleggen. Maar dat is een hele tijd geleden hoor. Trouwens, dat is nu eenmaal de charme van de beker van België: ergens gaan voetballen tegen een nobele onbekende in plaats van voor de zoveelste keer niet onder de eigen kerktoren weg te geraken. Ik ben er dan ook zeker van dat Hoeperting­en zondag liever naar Zwevezele trekt dan voor de zoveelste keer naar Zepperen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium