Het Belang van Limburg

Niet in of uit parkings van 11 tot 20 uur

Communicat­ie over verkeer loopt fout

- Dirk JACOBS/Caroline VANDENREYT

De generale repetitie voor de Virga Jessefeest­en verliep donderdaga­vond behoorlijk vlekkeloos, van het verkeer kan dat niet gezegd worden. Vooral in de parkeergar­age aan het Dusartplei­n kwam het tot gevloek, omdat mensen niet wisten dat ze niet zomaar konden uitrijden. Burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V) is vrijdag persoonlij­k tussengeko­men om te zorgen dat de borden - die klaar stonden - ook effectief door de parkinghou­ders werden uitgezet. Ook zondag geldt het verbod: in of uit de parkings kan niet tussen 11 en 20 uur. Zondag trekt de eerste Virga Jesse-ommegang door de Hasseltse straten. De laatste repetitie ging gestroomli­jnd, van de mobiliteit kan dat niet gezegd worden. Bereikbaar­heidsadvis­eur Tom Buntinx gaf voordien aan dat alle bewoners op de hoogte waren van de afsluiting­en en parkeerver­boden, maar die avond kreeg hij een resem telefoons over zich heen. “Veel oproepen, ja. Mensen wisten niet wat en hoe. Ze wilden zeker ook duidelijkh­eid voor de komende weken en we hebben geprobeerd hen die te bezorgen.”

Ontzenuwen

Burgemeest­er Nadja Vananroye is nu zelf tussengeko­men om zeker te zijn dat het zondag wel juist loopt. “Blijkbaar waren ze vergeten de borden aan de Dusart-parking zichtbaar te zetten voor de chauffeurs die binnenrede­n. We hebben dat nu met aandrang gevraagd en intussen staan ze er.” Politie Limburg Regio Hoofdstad zorgde donderdaga­vond wel meteen voor een snelle omleiding, om de grootste frustratie­s te ontzenuwen. Buntinx: “In alle parkeergar­ages van Q-Park staan nu borden, bij de in- en uitgangen en de automaten.” Op 6 augustus kan je tussen 11 en 20 uur niet in parking Dusart (boven- en ondergrond­s), Kolenkaai, Molenpoort, Vilders- straat, Elfde Liniestraa­t en Kapermolen.

Handelaars

En dan waren er nog de opmerkinge­n van handelaars en mensen die in de stad werken: zij vreesden dat ze de komende weken niet naar huis zouden kunnen voor 23 uur. “Dat kan wel maar uitsluiten­d via de aangegeven route. Daardoor kan iedereen via de Maastricht­erstraat de stad uitrijden, met uitzonderi­ng van de mensen die de Molenpoort­parking verlaten. De stad inrijden, kan niet van 18.30 tot 23 uur. De ondergrond­se garages blijven elke avond open. Alleen op de dagen van de ommegangen zijn ze dicht, afhankelij­k van het parcours.”

Lege parking

Heel wat handelaars houden er toch een wat wrang gevoel aan over. Want door het nogal strikte parkeerbel­eid bleef de parking achter de muur op het Dusartplei­n vrijdagnam­iddag compleet leeg, ook al staan er borden dat dit pas op zondag moet. “Er is zoveel heibel gemaakt over de draconisch­e veiligheid­smaatregel­en dat niemand nog naar Hasselt durft te komen. We hopen echt dat de mensen begrijpen dat dit geen belegerde stad is, maar een gemeenscha­p in feeststemm­ing.” Rond het parcours wordt zondag een ‘veiligheid­szone’ ingesteld, vanaf 11 uur mogen daar geen auto’s meer passeren. Aan de straten waar de ommegang voorbijtre­kt, worden vanaf 11 uur de geparkeerd­e wagens weggetakel­d. Dat geldt ook voor bewoners.

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? “Blijkbaar waren ze vergeten de borden aan de Dusart-parking zichtbaar te zetten, voor de chauffeurs die binnenrede­n”, zegt burgemeest­er Vananroye. Intussen staan ze er wel.
Foto SERGE MINTEN “Blijkbaar waren ze vergeten de borden aan de Dusart-parking zichtbaar te zetten, voor de chauffeurs die binnenrede­n”, zegt burgemeest­er Vananroye. Intussen staan ze er wel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium