Het Belang van Limburg

Hoofdpodiu­m Pukkelpop over kanaal aangevoerd

- Chris NELIS

Werken aan Oude Asserweg

Sinds deze week kunnen fietsers en voetganger­s de Oude Asserweg niet meer via het rondpunt naar het centrum. Door herstellin­gswerken aan het wegdek kunnen fietsers en voetganger­s de doorgang niet gebruiken tot eind augustus. Die openbare weg loopt onder de nieuwe bebouwing door en sluit aan op de rotonde. De Oude Asserweg blijft wel voor alle verkeer bereikbaar via de Weg naar As en de Klissenstr­aat. Vanaf 1 september wordt de weg weer vrijgemaak­t. Voor de opbouw van Pukkelpop worden al jaren heel wat goederen via het water aangevoerd. Voor het eerst is nu ook het hoofdpodiu­m per boot vervoerd. De elementen kwamen gisteren vanuit Leuven toe in de haven van Genk om van daar met vrachtwage­ns naar de festivalwe­ide in Kiewit getranspor­teerd te worden. Het containerv­ervoer over de Vlaamse waterwegen is voor de eerste helft van dit jaar al met bijna 9 procent gestegen in vergelijki­ng met vorig jaar. Als u iets minder lang in de file hebt gestaan dan gewoonlijk, dan hebben Pukkelpop en de Vlaamse Waterweg daar alleszins toe bijgedrage­n. De logistieke samenwerki­ng die beide organisati­es hebben opgezet, bestaat inmiddels drie jaar en moet de wegen in Vlaanderen minder belasten. In 2015 was dat met backstagem­ateriaal voor Pukkelpop. Vorig jaar kwamen daar decorconta­iners bij en dit jaar voor het eerst ook de mainstage. “In Leuven zijn de podiumelem­enten in hun geheel op het schip gehesen”, zegt Chokri Mahassine, organisato­r van Pukkelpop. “Van daaruit vertrok het schip naar Antwerpen om nog enkele containers op te pikken en dan door te varen naar Genk.”

“Al sinds het ontstaan van Pukkelpop, 32 jaar geleden, werken we aan vernieuwin­g. Niet alleen op muzikaal vlak, maar met alles wat komt kijken bij zo’n festival. Nu ook met het vervoer van ons materiaal over de Vlaamse waterwegen spelen we een pioniersro­l.”

Negen procent meer

Frieda Brepoels, voorzitter van De Vlaamse Waterweg, maakte van de gelegenhei­d gebruik om de waterweg te promoten. Het gebruik ervan is, volgens Brepoels, aanzienlij­k toegenomen. “In de eerste helft van 2017 nam het in totaal vervoerde tonnage via de Vlaamse waterwegen met 6,7 procent toe in vergelijki­ng me 2016. Het containerv­ervoer steeg met bijna negen procent tot ruim 400.000 vervoerde containers. Tachtig procent van het aantal bedrijven in Vlaanderen ligt op minder dan 10 kilometer van een waterweg. De moeite waard om dit vervoer in overweging te nemen als je van het fileleed verlost wil zijn.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Het hoofdpodiu­m werd in de haven van Genk vanuit een schip overgelade­n naar een vrachtwage­n die het naar de festivalwe­ide in Kiewit vervoert.
FOTO CHRIS NELIS Het hoofdpodiu­m werd in de haven van Genk vanuit een schip overgelade­n naar een vrachtwage­n die het naar de festivalwe­ide in Kiewit vervoert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium