Het Belang van Limburg

“Samen vechten tegen de boze computer”

LOSLIPPIG Staf Coppens doet legendaris­che quiz ‘Wie Wordt Multimiljo­nair?’ herleven

- Tom VETS

De hulplijn om iemand te bellen, is afgeschaft want tegenwoord­ig vind je alle antwoorden meteen op je computer ‘’Ik ben nog altijd Joey Tribbiani’s grootste fan. Echt hoor, fans mogen me altijd Joey noemen.’

Alles keert terug, dus ook het spelprogra­mma ‘Wie Wordt Multimiljo­nair?’. Staf Coppens (36) neemt de plaats in van Walter Grootaers en de naam wordt kortweg ‘Miljonair’. Maar de gevleugeld­e woorden “Is dat je definitiev­e antwoord?” hebben de facelift wel overleefd. Ouderwets met geld gooien: het mag weer op televisie. Van 1999 tot 2002 lag bij Walter Grootaers 20 miljoen Belgische frank (500.000 euro, nvdr.) in de schuif voor ‘Wie Wordt Multimiljo­nair?’. Na de invoering van de euro werd dat 1 miljoen euro in ‘Wie Wordt Euromiljon­air?’, dat liep tot 2006.

Ook in de nieuwe versie met Staf Coppens ligt een miljoen klaar. Staf blikte in amper één week tijd twaalf aflevering­en in. “We hebben het spel een beetje aangepast. Elke aflevering start met nieuwe kandidaten. Vroeger was de tijd weleens om en moest de kandidaat de volgende keer terugkomen. Dat doen we niet meer. Het spel gaat ook sneller en de hulplijn waarmee je iemand kon bellen, is afgeschaft, want tegenwoord­ig kan je alle antwoorden meteen vinden op de computer of smartphone.”

Wat niet is afgeschaft, is het zinnetje “Is dat je definitiev­e antwoord?” dat ook Walter Grootaers gebruikte. “Dat moet echt, om duidelijkh­eid te scheppen.” De kans dat iemand de komende dagen met een miljoen gaat lopen, is klein. Eén fout antwoord en je bent gezien. Toch kan het, zegt Coppens: “Je moet maar eens op YouTube het filmpje zoeken van de Amerikaans­e jongeman die bij de laatste vraag in het spel nog zijn Staf COPPENS

Presentato­r drie hulplijnen overhad. Na het lezen van de ultieme vraag, vroeg hij om z’n vader te bellen. Niet omdat hij het antwoord niet wist, maar om zijn vader te zeggen dat zijn zoon binnen enkele minuten miljonair zou worden. Vervolgens gaf hij het juiste antwoord. Fantastisc­h, toch?”

“Ik was als kind een grote fan van ‘Wie Wordt Multimiljo­nair?’ maar ik heb bewust geen beelden herbekeken. Walter Grootaers deed het op zijn manier, ik op de mijne. Ik denk dat ik nog meer aan de kant van de kandidaat wil staan, en samen wil vechten tegen de boze computer.”

Decadente feestjes

Toen VTM een filmpje wou maken met een oproep voor kandidaten, schakelde Staf zijn eigen kinderen Beau en Nora in. “Mijn kinderen moesten met behulp van een bladblazer een fortuin aan geldbriefj­es uit een koffertje blazen. Ze waren er meteen voor te vinden. Niet zozeer vanwege al dat geld, want ze beseffen de waarde daarvan nog niet echt, maar die bladblazer vonden ze de max. Na die opnames lag heel mijn tuin vol

Acteur Matt LeBlanc over zijn ‘Friends’-personage in De Telegraaf. vals geld. We hebben dat zo goed mogelijk proberen op te ruimen, maar enkele dagen later kwam er een babysit en zij stelde zich toch vragen. Tot ze enkele dagen later het filmpje zag en de puzzelstuk­jes in elkaar vielen. ‘Nu snap ik die briefjes van vijftig euro tussen je bloemen.’ Dat meisje moet gedacht hebben dat wij er decadente feestjes op nahouden.” “Wat ík zou doen met een miljoen euro? Ik zou een boerderij kopen en me bezighoude­n met dieren of een bed and breakfast beginnen. In Nederland, aan de grens met Duitsland, waar het echt ongeloofli­jk mooi is. Of dat geld mij echt gelukkiger zou maken, betwijfel ik. Ik ben nu ook al zeer content met wat het leven me schenkt.”

X‘Miljonair’, VTM, maandag 20.30 uur

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium