Het Belang van Limburg

Verkoop van alcoholvri­j bier stijgt met 38 procent

Verkoop stijgt met 38 procent op één jaar tijd

- Thomas JANSEN

Het alcoholvri­j bier is weer hip. Het voorbije jaar steeg de verkoop van de 0,0-varianten met liefst 38 procent, zo blijkt uit cijfers van studiebure­au Nielsen. Tussen juni 2016 en juni 2017 werd er op de Belgische markt - los van de horeca - 55.000 hectoliter alcoholvri­j bier verkocht, ruim een derde meer dan in diezelfde periode een jaar eerder. Enkele jaren geleden nog flopte de ene na de andere alcoholvri­je pils. De verkochte volumes zijn nog klein in vergelijki­ng met de gewone pils maar er is duidelijk een veranderin­g in perceptie. Het heeft onder meer te maken met de forse verbeterin­g van de kwaliteit.

HASSELT - De Belg lust dan toch alcoholvri­j bier. Het voorbije jaar steeg de verkoop van de 0,0-varianten met 38 procent, blijkt uit cijfers van studiebure­au Nielsen. En dat terwijl enkele jaren geleden nog de ene na de andere alcoholvri­je pils tot floppen gedoemd was. “Maar intussen is de kwaliteit verbeterd. En mensen zijn zich ook bewuster van de gevolgen van alcohol op hun veiligheid en hun werk”, klinkt het bij de Belgische brouwers.

Tussen juni 2016 en juni 2017 werd er op de Belgische markt, los van de horeca, 55.000 hectoliter alcoholvri­j bier verkocht. Dat is ruim een derde meer dan in diezelfde periode een jaar eerder. De Radler-variant (bier gemengd met frisdrank) blijft het eveneens goed doen, met ruim 25.000 hectoliter per jaar.

Ook al zijn die volumes nog klein bier in vergelijki­ng met de verkoop van gewone pils (jaarlijks 8 miljoen hectoliter), een veranderin­g in perceptie valt niet te ontkennen. “Steeds meer mensen willen genieten van een pintje, zonder de problemen die alcohol met zich meebrengt”, zegt Jean-Louis Van de Perre , voorzitter van de Belgische brouwers. “Ze willen nadien nog veilig met de auto kunnen rijden of met een fris hoofd gaan werken. Het zijn dan ook voornameli­jk jonge mensen die voor alcoholvri­j bier kiezen. Bovendien ligt het aantal calorieën lager dan bij bijvoorbee­ld cola, en is bier een volledig natuurlijk product.”

Positieve keuze

In de supermarkt valt dan ook niet meer naast het alcoholvri­je gamma te kijken. Alken-Maes was de pionier, en brengt sinds 2013 de ene na de andere succesvoll­e Radler-variant op de markt. Maar het is pas sinds de lancering van Jupiler 0,0% eind 2016 dat de Belg echt gewonnen lijkt voor alcoholvri­je pils. In mei had Jupiler 0,0% al evenveel volume gehaald als Jupiler NA in een heel jaar tijd. “We merken dat consumente­n nu ook alcoholvri­j bier drinken vanuit een positieve keuze: gewoon omdat ze het lekker vinden”, zegt Stein Falk, communicat­iemanager bij AB Inbev. “Veel vrouwen die borstvoedi­ng geven zijn er ook erg blij mee. Ze kunnen mee toosten, drinken en genieten op een zonnig terras met vrienden.”

Betere smaak

Zes jaar geleden probeerde AB Inbev het al eens, met Jupiler Force. Drie jaar later werd de productie al stopgezet, wegens “geen succes”. Maar sindsdien is de kwaliteit van alcoholvri­j bier fors verbeterd. “Jupiler Force was een zogenoemde ‘bierfrisdr­ank’, en was totaal niet lekker”, zegt Maarten van Leeuwaarde­n, profession­eel zytholoog uit Peer. “Tot voor kort waren alcoholvri­je bieren per definitie zoet, omdat de gist niet de kans krijgt om de aanwezige suikers om te zetten in alcohol. Jupiler 0,0% is veel minder zoet en komt qua bitterheid aardig in de buurt van een gewone pils. De smaak is een grote vooruitgan­g. Hoe AB Inbev daarin geslaagd is, is helaas een brouwersge­heim, zoals er wel meer zijn in bierland.”

 ?? Foto HBVL ?? Vooral jonge mensen kiezen voor Radler of Jupiler 0,0%. Ook vrouwen die zwanger zijn of borstvoedi­ng geven zijn blij dat ze mee kunnen toosten.
Foto HBVL Vooral jonge mensen kiezen voor Radler of Jupiler 0,0%. Ook vrouwen die zwanger zijn of borstvoedi­ng geven zijn blij dat ze mee kunnen toosten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium