Het Belang van Limburg

De hoofdrolsp­elers

-

RAVELS - Het onderzoek van het gerecht naar de schuldigen in de fipronilcr­isis spitst zich toe op een bedrijf uit het Antwerpse Weelde (Ravels) en op twee Nederlands­e ondernemer­s uit de pluimveeho­uderij.

Chickfrien­d Nederlande­rs Martin V. en Matthijs I. maakten een opmars in de pluimveese­ctor met hun bedrijfje Chickfrien­d. Hun wondermidd­el schakelt vervelende bloedluize­n (die kippen minder eieren doen leggen) voor minstens een half jaar uit in stallen. Alle concurrere­nde middeltjes komen maar aan drie maanden. Het duo ging acht maanden lang bij honderden bedrijven in België en Nederland langs. Ze bestreden er de bloedluis door een “naar eucalyptus geurend” middel in de stallen te spuiten: een mix van een product dat Dega 16 heet en een ander middel waarover ze weinig kwijt wilden tegen hun klanten. Dat extra middel was fipronil, dat ze bestelden in België.

Poultry Vision Leverancie­r van fipronil aan de Nederlande­rs van Chickfrien­d was

Patrick R (foto), de eigenaar van

Poultry Vision aan de Belgisch-Nederlands­e grens. R., die wordt omschreven als een “agressieve verkoper”, kocht de fipronil in Roemenië, bij het bedrijf Farmavet. Die verkocht hij dan door aan de Nederlande­rs, onder de naam ‘fypro-rein’. Dat blijkt uit facturen die de Nederlands­e krant NRC Handelsbla­d kon inkijken. Bij een inval bij Poultry Vision is 6.000 liter fipronil gevonden. Zelf ontkent R. dat hij iets strafbaars heeft gedaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium