Het Belang van Limburg

Videoref grijpt in en al meteen is er discussie

-

SCHEIDSREC­HTERSBAAS JOHAN VERBIST Primeur in de Jupiler Pro League op speeldag 2. Voor de allereerst­e keer in de geschieden­is van ons voetbal heeft de videoref concreet ingegrepen. In de wedstrijd MoeskroenC­harleroi floot ref Wim Smet, na tussenkoms­t van de videoref en na zelf de beelden te hebben bekeken, een penalty voor de thuisploeg. Geen ingrijpend­e beslissing, de bezoekers wonnen ruim met 2-5. Maar desondanks ontstond er achteraf discussie.

In eerste instantie om de beslissing op zich. Op Le Canonnier stond een beperkt aantal camera’s en dus geeft geen enkel beeld uitsluitse­l over de juistheid ervan. Conclusie: ook de videoref sluit discussies niet uit. Daarnaast omdat het hele voorval meer dan drie minuten in beslag nam.

Wim Smet mocht achteraf geen commentaar geven. Scheidsrec­htersbaas Johan Verbist deed dat wel. “Voor alle duidelijkh­eid, de videoref neemt zelf geen beslissing­en”, aldus Verbist. “Hij kan de ref alleen aansporen om de beelden te bekijken, wat hier gebeurd is. De eindbeslis­sing blijft liggen bij de scheidsrec­hter zelf. De duur van de onderbreki­ng speelt geen enkele rol, dat hebben wij altijd aangegeven. Het enige wat telt, is de juistheid van de beslissing. En die was juist. Moeskroen-speler Olinga wordt vastgehoud­en en dat is fout.”

Vier criteria

Voor alle duidelijkh­eid geven we dit nog mee: slechts in vier gevallen mag de videoref tot nader order een oordeel vellen:

1. Is een doelpunt geldig of niet?

2. Is het penalty of niet?

3. Moet er rood worden getrokken? 4. Wanneer de verkeerde speler gesanction­eerd wordt. Volgende wedstrijd met videoref: Zulte Waregem-Club Brugge.

 ?? FOTO PHN ?? Na het zien van de beelden gaf Wim Smet Moeskroen een strafschop.
FOTO PHN Na het zien van de beelden gaf Wim Smet Moeskroen een strafschop.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium