Het Belang van Limburg

Vijf Hasseltse gezinnen geëvacueer­d bij bosbrand Italië

Vijf Hasseltse gezinnen geëvacueer­d bij bosbrand in Italië

- Geert HOUBEN/Mark VAN LUYK

Vijf gezinnen uit Hasselt zijn gisteren hun vakantiewo­ning nabij het Toscaanse Vicchio moeten ontvluchte­n toen er in de buurt een bosbrand uitbrak. De brandweer kreeg de brand uiteindeli­jk onder controle zodat het 17-koppige gezelschap haar vakantie in Italië toch kan verderzett­en. “Maar het was even spannend, want het vuur kwam erg snel onze richting uit.” Zuidoost-Europa wordt getrakteer­d op een hittegolf die de naam Lucifer kreeg, wegens de kokende hitte. De temperatur­en klimmen in de streek van Firenze tot boven de 40 graden, de gevoelstem­peratuur overstijgt er zelfs vaak de 50 graden. De grote hitte veroorzaak­te al verschille­nde bosbranden in de streek. Gisteren kwamen bij een brand in Tivoli, ten oosten van Rome, een 92-jarige vrouw en haar 68-jarige dochter om. Het huis waarin ze verbleven raakte ingesloten door de vlammen.

Blusheliko­pter

Vijf Hasseltse gezinnen die op vakantie zijn in de buurt van Vicchio moesten gisteren op de vlucht slaan nadat een bosbrand tot vlakbij hun vakantiehu­isje kwam. “We hebben een huis gehuurd bovenop een berg in een prachtige omgeving in de buurt van Vicchio, op ongeveer 40 km van Firenze”, vertelt Stijn Santermans (33). “Vanmorgen (gisteren, nvdr.) zagen we plots dat er een brand was onderaan de berg. Onze vakantiewo­ning heeft maar één toegangswe­g en het vuur kwam snel onze richting uit, dus dat was wel even spannend”, herinnert Stijn zich. “Bovendien zitten er in ons gezelschap ook zeven kleine kinderen. We zijn snel in onze wagen gestapt en naar het dorpscentr­um gereden. Onderweg zagen we de blusheliko­pters al overvliege­n.” Volgens de plaatselij­ke brandweer was de brand ontstaan op de weg onder aan de berg. Dat vuur sloeg al snel over naar het droge onkruid in een aanpalend, pas gekapt bos. Brandweerw­agens en een blusheliko­pter kwamen ter plekke en kregen het vuur vrij snel onder controle. “We werden voortduren­d op de hoogte gehouden van de situatie en tegen de avond kregen we te horen dat het weer veilig was om terug te gaan”, haalt Stijn opgelucht adem. “Het vuur heeft onze vakantiebo­erderij niet bereikt, maar vanuit het huis zie je wel goed dat het bos helemaal zwart geblakerd is. We zitten nog een beetje in de rook, maar het gevaar is geweken. We zijn er met de schrik van af gekomen en we hebben besloten om onze vakantie er niet door te laten verpesten. De kinderen amuseren zich ondertusse­n weer in het zwembad.”

We zitten nog een beetje in de rook, maar het gevaar is geweken. We kunnen onze vakantie gewoon verderzett­en

Stijn SANTERMANS

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ?? FOTO HBVL ?? Stijn Santermans (tweede van links) is samen met vier andere gezinnen op vakantie in Italië.
FOTO HBVL Stijn Santermans (tweede van links) is samen met vier andere gezinnen op vakantie in Italië.
 ?? FOTO HBVL ?? De brand kwam tot vlakbij het vakantiehu­isje van de vijf koppels. “Ons huisje heeft maar één toegangswe­g, dus het was even spannend.”
FOTO HBVL De brand kwam tot vlakbij het vakantiehu­isje van de vijf koppels. “Ons huisje heeft maar één toegangswe­g, dus het was even spannend.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium