Het Belang van Limburg

FAVV gaat alle eieren controlere­n

Toxicoloog Jan Tytgat: “Niet meer dan vier besmette eieren per dag eten”

- Liliana CASAGRANDE

Het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) gaat elk bedrijf in ons land waar eieren geproducee­rd worden controlere­n op het verboden reinigings­middel fipronil. Ook pluimveeho­uders die nooit contact hebben gehad met het Nederlands­e reinigings­bedrijf Chickfrien­d of met Poultry Vision, de Belgische leverancie­r. De eieren van de 35 bedrijven die zijn vrijgegeve­n, mogen verkocht worden. Maar toxicoloog Jan Tytgat stelt, na het bekendmake­n van de details, zijn waarschuwi­ng bij. “Ik vind de grenswaard­en die het FAVV hanteert hoog, en adviseer om niet meer dan vier besmette eieren per dag te eten.” In totaal werden sinds de start van het onderzoek 86 pluimveebe­drijven in ons land geblokkeer­d. Momenteel zijn nog 51 bedrijven geblokkeer­d, 35 zijn er vrijgegeve­n. Van twee bedrijven zijn er nog geen resultaten. In 21 bedrijven is fipronil, het verboden reinigings­middel tegen bloedluize­n, in de eieren aangetroff­en. Braadkippe­n blijven minder lang in stallen en hebben daarom minder last van bloedzuige­rs. In die sector is er dan ook geen probleem.

“In geen enkel Belgisch bedrijf is de Europese drempel voor fipronil overschred­en”, zegt Katrien Stragier, woordvoerd­er van het FAVV. “De Europese grens ligt op 0,72 mg per kilo ei. De maximale dosis die wij hebben gemeten is 0,092 mg per kilo.”

Twee eieren per kind

Maar toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) heeft vragen bij de grenswaard­e voor fipronil die het FAVV hanteert. Want die ligt honderd keer hoger dan de grenswaard­e die hij gebruikt. “In de Europese verordenin­g staat maximaal 0,005 mg per kilo, maar het FAVV past daar nog een statistisc­he correctie op toe. Een grenswaard­e van 0,72 mg per kilo vind ik persoonlij­k hoog. Ik raad aan dat een volwassene van 50 kilo niet meer dan vier van die besmette eieren per dag mag eten, en een kind van 25 kilo niet meer dan twee eieren. Dat gaat dan wel over eieren met de hoogste dosissen.” Toch moeten we niet panikeren, zegt Tytgat. “Fipronil staat niet bekend als erg toxisch. Je lichaam kan dit ontgiften. Dus ook al zou dit al een paar jaar bezig zijn, dan is dat nog niet zo erg, gelukkig.” Wat voor effect heeft fipronil eigenlijk op je lichaam? “Het maakt je duizelig.”

Mailinglij­st

Het FAVV meldde gisteren ook dat ze nu nog 200 bedrijven in België gaan controlere­n. “De lijst met mogelijke besmetting­en is al van bij het begin heel ruim genomen”, zegt Danny Coulier, voorzitter van de Vlaamse Bedrijfspl­uimveeen konijnenho­uders. “Als je nog maar op een mailinglij­st stond van Chickfrien­d of Poultry Vision, was dat al genoeg voor controle.” Dat nu iedereen gecontrole­erd wordt, is voor Coulier geen probleem. “We hopen alleen dat ze de bedrijven niet eerst blokkeren.” Dat is niet de bedoeling, zegt het FAVV.

In Nederland, waar de maatregele­n meteen veel drastische­r waren, was de besmetting sowieso sterker, aldus het FAVV. “Daar zaten sommige eieren wel boven het Europese gemiddelde”, zegt Stragier. “Waarom daar de besmetting sterker is, is nog onduidelij­k.”

Schadeverg­oeding

De vraag die pluimveeho­uders zich stellen: wie gaat dat betalen? “We lijsten de schade op, maar zolang niet alle bedrijven zijn vrijgegeve­n, gaat dat niet”, zegt Coulier. “Ook al mogen eieren die geblokkeer­d waren nu toch verkocht worden, je zit toch met een probleem van houdbaarhe­id.” Schadeverg­oeding voor landbouwra­mpen is Vlaamse bevoegdhei­d. Maar minister van Landbouw Joke Schauvlieg­e (CD&V) is niet van plan om voor deze crisis Vlaamse middelen te gebruiken. “Want dan zouden we moeten besparen op andere steun voor landbouwer­s”, reageert ze. “Wie deze schade heeft veroorzaak­t, moet er maar voor opdraaien.” Vlaams Parlements­lid Els Robeyns (sp.a) probeert alvast de commissie Landbouw samen te roepen, en heeft steun gevraagd aan N-VA-collega Jelle Engelbosch. “We willen eerst de uitleg in de federale commissie afwachten”, reageert Engelbosch.

Rapport

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft, na de uitleg van het FAVV gisteren, een rapport besteld met meer details. “Ook over de communicat­ie. Dat rapport wordt woensdag in het parlement besproken.” Intussen blijkt dat er ook besmette eieren zijn uitgevoerd naar Frankrijk, Duitsland, GrootBritt­annië, Zweden en Zwitserlan­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium