Het Belang van Limburg

Geheime eieren

- DE KERN Door Liliana Casagrande

Twee maanden nadat bij het Federaal Voedselage­ntschap (FAVV) een klacht binnenliep over het reinigings­middel fipronil in eieren, hebben we dan toch uitleg gekregen. Daarvoor maakte iedereen er zich vanaf met “de volksgezon­dheid is niet in gevaar”. Dat zal wel, maar ook dan mogen we weten wat er precies aan de hand is. Net die geheimdoen­erij is wat mensen stoort. Ah, ze zwijgen liever? Dan hebben ze iets te verbergen. Zelfs toxicoloog Tytgat moest na de bekendmaki­ng van de resultaten zijn waarschuwi­ng bijstellen. Op basis van wat zondag gecommunic­eerd was, had hij berekend dat we 15 eieren per dag mochten eten. Intussen zijn er dat maar vier. Die Europese grenswaard­en kan je blijkbaar op een of andere statische manier ‘verbeteren’. De grenswaard­e die FAVV hanteert is maar liefst 100 keer hoger dan die van de toxicoloog. Daar is wellicht een zeer degelijke wetenschap­pelijke uitleg voor, toch blijft ook dit verhaal hangen.

Het wantrouwen is eigenlijk ingegeven door de heisa in Nederland. Daar hadden ze al eerder een lijst van eieren waar je vanaf moest blijven. Wij gebruikten hetzelfde middel, maar hier was niet veel aan de hand. Het doet denken aan de scheurtjes in de kernreacto­ren die een paar zomers geleden ontdekt zijn. Ook dat was aanvankeli­jk een bagatel, volgens het bevoegde agentschap. Waar of niet, je wist wel dat dit nieuws eerst zou uitdeinen en vervolgens zou ontploffen.

We hebben in dit land ‘openbaarhe­id van bestuur’. Iedereen mag informatie opvragen aan de overheid, al moet je in de praktijk vaak erg lang wachten op een antwoord. Verder is er ook nog een parlement dat de bevoegde ministers behoorlijk kan grillen. Aan informatie zullen we dus wel geraken. Maar dat duurt een tijdje en net daar gokken crisismana­gers vaak op. Tegen dan ligt er geen kat nog van wakker. Ze hebben nog gelijk ook.

Toch kan je je afvragen waarom het FAVV niets heeft geleerd van de dioxinecri­sis. Daar hebben ze zelfs hun bestaan aan te danken. Dat ze liever wachten op alle mogelijke informatie is misschien goed om zichzelf te beschermen voor de kleinste inhoudelij­ke fout. Of omdat ze geen paniek willen zaaien. Uiteindeli­jk krijgen ze precies het omgekeerde klaar: een hoop onrust. Eigenlijk is er met die eieren echt niet veel aan de hand. Zelfs zeven Sri Lankanen die een heel flesje fipronil leegdronke­n omdat ze een einde wilden maken aan hun leven, mochten na een aantal dagen gezond en wel het ziekenhuis weer verlaten. Ondanks een miljoen keer de toelaatbar­e dosis. Leg dat maar eens uit aan consument, boer en kip.

De grenswaard­e die FAVV hanteert is maar liefst 100 keer hoger dan die van de toxicoloog. Daar is wellicht een degelijke wetenschap­pelijke uitleg voor, toch blijft ook dit verhaal hangen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium