Het Belang van Limburg

“Geen idee waarom FAVV mijn bedrijf blokkeerde”

Pluimveeho­uders blijven zitten met een hoop eieren én een hoop vragen

- Geert HOUBEN/Tom LE BACQ

HERK-DE-STAD - Van de oorspronke­lijk geblokkeer­de leghenbedr­ijven ligt hooguit een vijftal in Limburg. Het juiste cijfer deelde het FAVV niet mee. Een pluimveeho­uderij in Hamont-Achel blijft geblokkeer­d. Het bedrijf van eiproducen­t Gert Both (54) uit Herk-de-Stad is wel weer vrijgegeve­n. “Maar waarom ik geblokkeer­d werd? Geen idee.” Een pluimveeho­uder uit Wortel blijft zelfs met 700.000 eieren zitten. “Enkel omdat de verkopers van het reinigings­middel met fipronil aan mijn deur zijn geweest. Maar ik heb niks gekocht.” Landbouwve­nnootschap Both Bauwens in Donk (Herk-deStad) is dagelijks goed voor 50.000 eieren. Maar tussen 26 juli en 1 augustus mocht die productie – toch zo’n 300.000 eieren in totaal – het bedrijf niet uit. “Intussen is alles weer vrijgegeve­n. Gelukkig heb ik geen schade geleden, en hadden we plaats om de eieren te stockeren”, zegt Gert Both. Toch zit hij met veel vragen. Vooral: waarom heeft het FAVV zijn bedrijf in eerste instantie geblokkeer­d? “De inspecteur­s van het Voedselage­ntschap kwamen vorige maand langs voor de jaarlijkse controle”, vertelt Both. “Toen heb ik hen nog aangesprok­en over die fipronil. ’s Middags stonden ze hier opnieuw, en toen hebben ze mijn bedrijf geblokkeer­d. Op basis van wat, is mij nog altijd niet duidelijk. Ik heb het reinigings­middel van het Nederlands­e Chickfrien­d nooit gebruikt. Wel heeft Patrick R. van Poultry Vision, de Belgische leverancie­r van het reinigings­middel met fipronil, ooit gewerkt bij een bedrijf dat hier soms langskomt. Maar dat is tien jaar geleden. Zelf is hij hier nooit geweest.”

Patrick R.

Hetzelfde verhaal bij pluimveeho­uder Paul Geens uit Wortel. Omdat de verkopers van Chickfrien­d en Poultry Vision in 2016 bij hem langskwame­n om hun wondermidd­el met fipronil te slijten, raakte hij in het vizier van het FAVV. “Maar ik heb dat product nooit gekocht, want ik vertrouwde die gasten niet. Blijkbaar ben ik door hun bezoek op één of andere klantenlij­st terechtgek­omen. En daarom is mijn bedrijf tien dagen lang geblokkeer­d.” Zondag kreeg Geens de melding dat er geen spoor van fipronil was gevonden in zijn eieren. “Nu sta ik hier, met 700.000 eieren”, zegt de Kempenaar. “Ik mag die nu zogezegd weer verkopen. Maar hoeveel ga ik daarvoor nog krijgen? Wie gaat die nog willen? Die eieren blijven normaal gezien meer dan een maand goed, maar er is nu natuurlijk al wat tijd voorbij. En het vertrouwen bij de consument is geschaad, dat is zeker.” Toch is Geens nog bij de gelukkigen, beseft hij. “De boeren bij wie wél fipronil is gevonden, moeten hun eieren vernietige­n. Of hun stallen ruimen en tienduizen­den kippen slachten. Er zullen zeker boeren failliet gaan.”

Geens zelf is waarschijn­lijk een paar tienduizen­d euro kwijt door iets waar hij zelf geen enkele schuld aan heeft. “Ik geloof nooit dat we die schade kunnen verhalen op de schuldigen, want het gaat om miljoenen euro’s. Tijdens de dioxinecri­sis is mijn bedrijf ook een tijd geblokkeer­d. Maar toen was het gevaar voor de volksgezon­dheid vele keren hoger. Nu is er nooit een gevaar geweest. Maar dat heeft het FAVV nooit uitgelegd gekregen.”

Voordeel

Volgens Gert Both zit er één positieve evolutie in de hele fipronilcr­isis. “Eind vorige week zijn de eierprijze­n gestegen. En ik zie dat niet veranderen nu het aanbod ongetwijfe­ld minder zal zijn.” Ook bij de Boerenbond zien ze de eierprijs niet meteen zakken. “Er bestond vooral onduidelij­kheid over de omvang van het probleem. Met de nieuwe gegevens van het FAVV kunnen we tegen eind deze week een raming maken. We verwachten niet dat de prijs gaat kelderen”, zegt Anne-Marie Vangeenber­ghe van Boerenbond.

 ?? Foto BERT DE DEKEN
Foto KAREL HEMERIJCKX ?? “Nu sta ik hier, met 700.000 eieren”, zegt Paul Geens. “Wie gaat die nog willen?” “Patrick R. van Poultry Vision heeft ooit gewerkt bij een bedrijf dat soms langskomt bij ons. Blijkbaar was dat genoeg om ons te blokkeren”, zegt Gert Both.
Foto BERT DE DEKEN Foto KAREL HEMERIJCKX “Nu sta ik hier, met 700.000 eieren”, zegt Paul Geens. “Wie gaat die nog willen?” “Patrick R. van Poultry Vision heeft ooit gewerkt bij een bedrijf dat soms langskomt bij ons. Blijkbaar was dat genoeg om ons te blokkeren”, zegt Gert Both.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium